Touché!

Trianon 100

2020. február 12. - entrpnr

Trianonról gondolkodni - hogyan és hogyan ne?

Idén 100 éve, hogy a trianoni döntés megszületett. Ennek kapcsán egyre többen írnak olyan módon, ami korábban nem volt annyira jellemző. Azt lehet mondani, hogy korábban leginkább két véglet volt, és nem nagyon volt ezeken kívül értelmes alternatíva. És ez akadályozta bármifajta megoldás megtalálását vagy az események máig ható következményeinek feldolgozását. Az egyik véglet a pesszimista, lemondó, beletörődő hozzáállás volt: a helyzeten már nem változtathatunk, jobb azt elfogadni. A másik (marginálisabb) álláspont: a határok tekintetében a "Mindent vissza!" álláspontja, mely lássuk be, több szempontból is a Földről elrugaszkodott (és részben ma is az).

Egy helyesebb gondolatmenet inkább ez lenne: "tudatlanság lenne Trianont régmúltnak és elmúltnak vélni, miközben mindennap és minden órában sújtja a magyarságot, különösen a határon túl élőket", ezért szükséges, hogy foglalkozzunk vele, de az első lépés annak tudatosítása lehet, hogy "Trianon csak akkor haladható meg, ha akarattal, munkával eltöröljük. A revízió – ne féljünk e szótól! – bennünk kezdődik." Ha "elfogadjuk véglegesnek a trianoni helyzetet - ezt szorgalmazza az akadémiai történészi világ is - akkor ez végzetes következményekkel járhat", ezért elfogadni azt jelen formájában nem szabad! De a másik végletet sem szeretnénk (háború), mivel "a magyarok jórészt lemondtak a határok erőszakos megváltoztatásának tervéről (...) a magyar érdekszféra építése fontosabb, mint a határok tologatása. A Kárpát-medencéért folytatott küzdelem, a magyar üzleti vállalkozások sikerén, gazdasági befolyáson és a gyermekvállaláson múlik, semmi máson."

Ezeken kívül még nagyon fontos lenne megérteni, hogy miként jutottunk el idáig? És ebben nagy mulasztása van a hazai írástudóknak, történészeinknek és összességében az akadémiai világnak. Ugyanis ahhoz, hogy megértsük miért történt Trianon, ahhoz először is "újra kell írni Magyarország 1849 utáni történelmét, főleg a dualista korszakét" és megérteni, hogy a történelmi Magyarország felbomlását nem(csak) az elvesztett világháború, a Mohácsig visszavezethető magyarság néparány-csökkenése és a betelepítések okozták, hanem legalább annyira a korszellem és azok az eszmék, amik akkor divatosak voltak: a liberalizmus, a nacionalizmus, a XIX. századi értelemben vett nemzetállamiság, a felvilágosodás eszméi által átformált (modern) államberendezkedés.

Közös múlt?

Trianon valódi okainak megértésén túl azonban sokkal több mindenben is segíthet a történelem megismerése. Az átlagos tájékozottságú magyarországi ember (de kiterjeszthetjük ezt az egész Kárpát-medencére is) egyáltalán nem ismeri már azokat a személyeket, akik akár közös "hőseink" is lehetnének, de legalábbis olyanok, akiket kölcsönösen tisztelhetnénk és elismerhetnénk.
Ha a románokról van szó, az 1849-es erdélyi vérengzés kapcsán elhíresült Avram Iancu tevékenysége sokkal ismertebb, mint a román nyelvművelő, a magyarokkal komprumisszumos megoldásra törekvő, mérsékeltebb irányzat vezetője, George Bariț (Báricz György). Vagy voltak olyan gondolkodóik, akiktől nem volt idegen egy Duna-menti szövetség gondolata (Nicolas Iorga). 
A szlovákoknál hasonlóan: a nacionalizmust erősen magáévá tevő Štúron kívül tevékenykedtek olyanok, mint a szlovák-magyar származású polihisztor Matej Bel (Bél Mátyás), akinek irodalmi munkássága maradandó a magyar, a szlovák és a német nép számára is. De megemlíthetnénk "az első néprajzkutató" és három nyelven beszélő tudós Ján Caplovič-ot, azaz Csaplovics Jánost is, aki még jóhiszemű "Hungarusként", hazáját, mint területi és állampolgári egységet képzelte el, és nem kizárólagosan gondolkodott.

Biztosan vannak ma is hasonlóan gondolkodók szomszédainknál, csak nem ismerjük őket, jelenleg nem ők a meghatározók, a hangadók. De ha megtalálnánk őket, velük együtt tudnánk működni.

Mit tanulhatunk a románoktól?

A románok történetét olvasva több tanulságot is levonhatnánk a magunk szempontjából, azonban most csak egy dolgot emelnék ki; Erdély megszerzését. Ez a folyamat időben nagyon messzire vezethető vissza; Románia egyesítésének gondolata, a hamarabb érkezés gondolata, a római leszármazás - ezek egyik első megnyilvánulása Inocențiu Micu-Klein görögkatolikus püspök birtokrendezési ügye 1734-ben, később az erdélyi iskola munkássága. Mindez végül 1918-ban ért célba. Majd kétszáz éves folyamat, több állomással és rengeteg belefektetett munkával. Ha a magyarság egyszer vissza szeretné szerezni Erdélyt (vagy legalábbis megváltoztatni helyzetét/státuszát, jobb helyzetbe hozni az ott élő magyarokat) nem valószínű, hogy ez hasonló munka nélkül menni fog. Ha nincs is szükségünk arra, hogy új eredettörténetet írjunk, legitimációt gyártva Erdélyhez - mert ez már történelmileg adott - arra nagyon is szükség lenne, hogy megismerjük a történetét, az ott élt népek múltját, kultúráját és kitaláljuk a jövőbeli együttélés kereteit. Röviden megfogalmazva: hogy mi lenne az a jobb "deal", amit ajánlani tudnánk a jelenlegi "bukaresti valóság" helyett és ami hosszú távon is elfogadható és megnyugtató lenne az ott élő románoknak.

Egy-két ötlet a végére

A '45 utáni világrend valóban arra épült, hogy a határok nem, vagy csak igen nehezen változtathatóak. Ez részben jó is, de a mi esetünkben rossz is. Aminek a határait viszont ebben a rendszerben is lehet változtatni az a kulturális és gazdasági befolyásé. A lehetőségek pedig adottak. Ki kell használni őket és jó komprumisszumokat kötni.
A magyarországi központú erdélyi cégek megfontolhatnák, hogy hosszabb távon milyen előnyökkel járna, ha helyi képviseleteik többnyelvűek lennének. Elsőként a kiírások, nevek, feliratok tekintetében, de idővel akár a dolgozóiktól megkövetelhetnék a minimális magyar-angol-német nyelvtudást, ami versenyelőnyt is jelenthetne az egynyelvű román kiszolgálással szemben.
Kiegészítés: legalább ilyen fontos lenne valamilyen módon gondot viselni a történelmi Magyarországhoz kötődő helyekről, épületekről (templomok, várak, kastélyok). Valamennyire érthető, hogy a románok nem jó gazdái ezeknek, hiszen nem kötődnek úgy hozzájuk, mint mi. Ezek is fontos feladatok. És már vannak is rá jó példák

Most, száz év elteltével jó lenne már pozitív változásokat is látni és átélni.

Befejezésül egy záró gondolat: "Ha megértjük, hogy létünk és szerepünk messze túlmutat a mostani nemzeti kereteken, fizikai határokon; hogy mindig képesek voltunk talpra állni, megújulni és utat mutatni, az önbizalmat, erőt, optimizmust, pozitív jövőképet ad, amely révén képesek lehetünk Trianon meghaladására."

A bejegyzés trackback címe:

https://touche.blog.hu/api/trackback/id/tr4215427518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2020.02.14. 15:05:23

@entrpnr:
“ A honfogalás utáni magyar államot azért hoztam példának, mert nem volt átütő magyar többség, mégis sikerült a magyarságnak és a Kárpát-medencében élő népeknek egy működő együttélést megvalósítani úgy, hogy nem volt "magyarosítás"

Így igaz!
Ahogy például a törökök sem próbáltak “törökösíteni” ! És sikerül egy működő együttélést megvalósítani, úgy 150 évig ...
Ugye milyen jó volt?

Gondolom fel sem merült, hogy míg a behódolásra kényszerült népekkel létezhet egy “működő együttélés”, az mindig a hódító, az erősebb nemzet érdekei és játékszabályai szerint történik, ugye?

Ahogy mi nem voltunk odáig az ilyen-olyan elnyomó hatalmakért, az gondolom eléggé egyértelmű, hogy velünk szemben ugyanúgy éreztek az általunk uralt kisebb népek, népcsoportok, és mindent megtettek érte, hogy kikerüljenek a fennhatóság(unk) alól.

Ha hiszed, ha nem, a függetlenség mindenki másnak is ugyanolyan fontos, mint nekünk, minden ellenkező híresztelés ellenére!

entrpnr 2020.02.14. 15:14:55

@morph on deer:
OK, de akkor ne álljunk meg, vigyük tovább a török párhuzamot.

Ahogy ismerjük a történelemből a rengeteg magyar-török háborút a 150 év alatt (előtte-utána is), ugyanúgy folyamatos a horvát-magyar, a szláv-magyar és a román-magyar háborúk sora 900-tól mondjuk 1830-ig, meg sem tudom őket számolni. Hát te?

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 15:23:05

"Egy előkerült szexvideó miatt nem indult a párizsi polgármester-választáson a kormánypárt jelöltje"

Ez van ha nekrofil az allam elnoke, akkor csakhamar vmi hulladek lesz a polgi jelolt is.

Butapesti lipcsyknek meg ez sem kellett, kamugeri is pedofilnak latszik.

gyalogbaka 2020.02.14. 15:28:12

@wolves84lb:
brittek kicsit nagy mellénnyel mentek háborúzni, pedig egyszer már a yenkik, és a zuluk is elpicsázták őket. Ennek ellenére nagy volt az arcuk. Bennük volt a britt gőg, hogy majd lenyomnak mindenkit ahogy szokták. Flotta, meg vöröskabát, éllyen az uralkodó.
Csak aztán európában nem a bozótniggerek jöttek szembe, hanem a német császári csapatok, és a németek konkrétan meg is nyerték a háborút, csak a "bankárlobbi" nyomására beszálltak a ynkik is, mert a megfelelő születésűek nagyot vesztettek volna a britt vereségen a hadikötvények miatt, különben is, a brittek nekik ígérték palesztinát.
„Az I. Világháború 1914-ben kezdődött. Mi amerikaiak, Nagy Britannia, Franciaország és Oroszország alkottuk az egyik oldalt. A másik oldal volt Németország, Ausztria-Magyarország és Törökország.

„Az első két évben ellenfeleink megnyerték a háborút. A német tengeralattjárók meglepték a világot és elsüllyesztettek minden uszályt az Atlanti óceánon, amíg az angolok lőszer és élelmiszer nélkül várták az éhhalált.

„A francia hadsereg megtagadta a harcot. 600,000-en haltak Verdun védelmében Somme-nél. Az orosz hadak menekültek, az olasz had pedig összeomlott.

„Egyetlen ellenség sem volt német, vagy Ausztria-Magyarország területén és ekkor Németország békét ajánlott fel Angliának. Békeegyezmény tárgyalása után szaknyelven status quo ante basis. Ennek a jelentése: ’adjuk fel a háborút, és minden legyen úgy, mint volt.’

„1916-ban Anglia ezt komolyan elemezte, de más lehetősége nem volt, mint azt a méltányos német ajánlatot elfogadni, vagy folytatni a háborút, a végső kudarcig. Közben a német cionisták, akik a kelet-európai cionistákat képviselték az angol háborús tanácshoz fordultak.”

internetfigyelo.wordpress.com/2016/10/29/jo-ha-nem-feledjuk-benjamin-h-freedman-beszede-1961-washington-a-vilaghaboruk-eredete/

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2020.02.14. 15:42:45

Az a nép aki kiadja a kezéből a saját koronáját egy idegen népnek, családnak ne csodálkozzon, hogy akkor már csak egyfajta gyarmat lesz a saját otthonában. Mi ezt remekül megtettük Mátyás után. Ezután mélyrepülés.
A legnagyobb szerencsétlenség ami velünk megtörtént az a Habsburg család kezébe kerülés volt. Soha és semmikor nem néztek egyenrangúnak, de ha kellett pár birtokért remek talpnyaló nemességet hozhatott létre. A török irtás után szándékosan hozattak több ezer szerb, román, szlovén, tót családot, mondván kell a munkaerő. Le se szarták, hogy ezzel egy ország belső etnikumú rendjét verik szét, sőt még inkább jobban ki tudták használni az oszd meg és uralkodj elvét.
A legaljasabb szarzsák az a Ferenc Józsi volt aki a szabadságharcunkat csak orosz dragonyosokkal tudta leverni, majd a külpolitikai rossz helyzetük miatt köt velünk látszat egységet a kiegyezésnek nevezett alkalomkor. Ezután elsöpri útjából a modernebb gondolatokkal megáldott rokonokat és karöltve bevisz minket egy egyértelmű német - osztrák érdekeket képviselő háborúba.
Aki azt írta, hogy mi magyarok nagy örömmel támadtuk meg Szerbiát, hazudik. A teljes hadügyi vezetés osztrák kézen volt. Mit jelent ez? A besorozott kiskatonák magyarok, de a tisztek osztrákok. Lehet kérem kiabálni, hogy nem megyek harcolni, de akkor azt lelőtték. Nos ilyen módon voltunk mi belerángatva háborúba. Tudom, kellett volna megnyerni.....
Sikerült is a németeknek, de 2 hét a vége előtt valahogy Amerika aki addig német szimpatizáns volt "valahogyan" beszállt és ez eldöntött mindent. Igen, szerintem is győznie kellett volna a németeknek.
Ami a határaink módosítását érinti, azt csak gazdasági érdekek és pitiáner bosszú, hosszan tartó irigység határozta meg. Méghogy autó utak mentén kellene meghatározni egy határt?? Hát igen nézzük meg a térképet és sírhatunk rajta. Félreértés ne essék ez már sokáig így marad, talán örökre. A 42es határ megtartása talán enyhített volna valamit. A mai utódállamok pedig annyit sem adnak meg az ott élő magyaroknak amit mi anno az 1900as évek elején megadtunk nekik. Temetőt rabolni? Sírokon levakarni a régi magyar neveket? Átírni régi magyar családok neveit szlovákra, románra? Sorolhatnám éjfélig. A tény, hogy ezek a kis nemzetek egyszerűen túlnyerték magukat és állandóan bizonygatniuk kell nagyságukat, erejüket ilyen kisstílű, hitvány módon.
Orbán gyenge magyarkodása akkora lózung, hogy beszakad a mennyezet. A románokat csont nélkül beengedtük az EUba.... ???
Kitétel nélkül.... teccik érteni....? ennyit erről.
Egyáltalán csoda, hogy létezünk.

inteligens elenzéki 2020.02.14. 16:22:25

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
"Orbán gyenge magyarkodása akkora lózung, hogy beszakad a mennyezet. A románokat csont nélkül beengedtük az EUba.... ???
Kitétel nélkül.... teccik érteni....? ennyit erről."

Románia 2007 óta uniós tag, Orbán hogy jön ide ?

inteligens elenzéki 2020.02.14. 16:26:30

Egyébként a fegyveres beavatkozásra utoljára akkor lett volna lehetőség, mikor Erdélyben a Magyarellenes pogromok elkezdődtek.
A régi rend szét volt esve, az új alárendeltség meg még nem jött létre (NATO, EU).

morph on deer 2020.02.14. 17:20:29

@entrpnr:
“900-tól mondjuk 1830-ig, meg sem tudom őket számolni. Hát te?”

Kár, hogy én nem háborúkról beszéltem, hanem hódoltsági helyzetről.
Magyarul: melyik nép van hatalmi helyzetben a másik(ak) fölött. Ez lehet katonai erő, de túlnyomó gazdasági- vagy politikai fölény is. Innentől irreleváns, hogy ki háborúzott kivel, mivel a kérdés az alá- fölérendeltségi helyzet különféle nemzetiségű csoportok között.
Ha ilyen van, akkor az soha nem a kisebb vagy a gyengébb érdekei szerint kerül kialakításra, és innentől érvényes az, amit a függetlenségi törekvésekről mondtam.

Különösen azért kéne elgondolkozni mindezen, mivel épp mi vagyunk azok, akik állandóan a szabadságról meg a függetlenségről beszélünk, és ha valakinek, akkor nekünk igazán illene tudni, hogy ez mit is jelent, és hogy ez minden népnek, népcsoportnak egyformán fontos.

Gery87 2020.02.14. 17:23:15

@MAXVAL bircaman közíró:

Nem mondtam hogy felejteni kell, csak a helyén kezelni a dolgokat....az "antitrianonzmus" (nevezzük így) már nem azt kell hogy jelentse mint 80 éve....főleg hogy az akkori "mindentvissza" eleve halálra ítélt zsákutca volt, a gyakorlatban megvalósult nagyjából etnikai rendezés pedig súlyosan lekötelezte és függővé bábbá tette az országot a nagyhatalmak felé...
Mindkettőt el kel kerülni.

morph on deer 2020.02.14. 17:35:57

@inteligens elenzéki:
“ Románia 2007 óta uniós tag, Orbán hogy jön ide ?”

Magánrepülővel. Miért, mit gondoltál, biciklizni fog? Lóval csak Semlyén testvér közlekedik, a viktor csak a kis teherszállító járművével megy, vagy repül.
Egyelőre csak géppel...
A furgonjával pl Grácba jár, amikor kerülni akarja a feltűnést. Aztán vagy sikerül, vagy nem..:)))

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2020.02.14. 17:43:54

@Nincs közöttünk csicska: Azt nem értem, hogy miről "kussolnék", ha egyszer szerinted is igazat írtam.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 19:23:00

@LvT: kit erdekel az igazgagod, kusolsz rolla annyi a lenyeg

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:28:15

@entrpnr: mi köze ennek a sok marhaságnak a kérdéshez, te fasz?! semmi. elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:30:11

@entrpnr: "A magyaroknál megvolt ez a "know-how", a tudás, hogyan kell egy multietnikus államot működtetni. "

ja, Trianon pont ezt igazolja! ja nem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:32:47

@entrpnr: a magyarok pár száz évig elnyomták a nemzetiségeket, de a középkorban ez általános volt, úgyis mindenkit elnyomtak. utána törökök, habsburgok jöttek, utána a 19. században a magyarok megint elnyomták a nemzetiségeket, akik ezúttal már a nemzetállamokat akarták, és ez vezetett Trianonhoz. a magyarok totál idióta képtelensége arra, hogy normálisan irányítsanak egy multi-nemzetiségű államot.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:34:45

@MAXVAL bircaman közíró: "Ma este lesz seggtánc a Soros-romkocsmában?"

érthető, hogy téged buzit ez érdekel, de rossz helyen érdeklődsz nálam.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:37:12

@entrpnr: "Szerintem az Árpád-kor egy jó példa erre, a horvátokkal való kvázi-perszonálunió szintén."

minimum 1848-tól máig látjuk, hogy mennyire elbaszták a magyarok ezt is. Jellasics is ellenünk jött, múlt héten is csörte volt.

elmebeteg idióták vagytok, hogy folyton pofán szarjátok magatokat.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:41:48

@inteligens elenzéki: 1000 éve a teljes birtokodat lenyúltad, úgyhogy kuss!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:43:11

@inteligens elenzéki: kártyacsatát kezdtél a szomszédokkal, elvesztetted a birtokod nagy részét, de te akartál birtokban kártyacsatázni, úgyhogy kuss!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:45:57

@inteligens elenzéki: "anno 2020-ban sokkal inkább volt magyar, mint szlovák"

Faszt. Meg egyébként miért beszélsz múlt időben a jelenről?! Magyarul tudsz-e, te kis hazaáruló selejt?!

entrpnr 2020.02.14. 19:46:31

@morph on deer:
Egyrészt én nem állítottam, hogy térjünk vissza egy az egyben az 1001. évi vagy mondjuk az 1350. évi állapotokhoz. Több féle módon tudnak nemzetek együttműködni, mi aztán tudhatjuk ezt: horvát bánság, magyar-lengyel perszonálunió, a Jagelló-kor, a Habsburgok állama. Máshonnan is vehetünk példákat: Lengyel-Litván Unió, vagy a fentebb hozott példáim. Mai, még folyamatban lévő projekt a V4, egy párhuzamos világban megvalósulhatott volna a Nagy-ausztriai Egyesült Államok.

Van többféle verzió, hogy melyik a legjobb, azt együtt kellene kitalálnunk, részben pedig az aktuális politikai helyzet alakítja.

Az alá-felérendeltséget nem teljesen értem, főleg az Árpád-kor viszonyaiban. Miben szenvedett hátrányt egy szláv (elő-szlovák) uraság, aki mondjuk Trencsénben élt? Vagy egy szlavóniai falun élő "gazdálkodó"? Mitől volt különb egy az ország közepén élő "igazi magyartól"?

Azt értem, hogy nem létezett független államuk, és nem csinálhattak saját külpolitikát mondjuk, de az államiságnak elég sok feltétele van, a romáknak miért nem volt soha saját állama? Egy közösség, hogy eljusson odáig, hogy életképes államot tudjon működtetni, ami képes megvédeni magát, ahhoz rengeteg munkára, belső fejlettségre van szükség. A szlovákság nem jutott el idáig, a Morva Fejedelemség létezett, de amikor a magyarok ellen vonultak, tudniuk kellett, hogy mivel járhat, ha veszítenek. És így azt lehet mondani, hogy az idő nem igazolta az államuk létjogosultságát.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:50:52

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: "mi magyarok nagy örömmel támadtuk meg Szerbiát, hazudik. "

megszavazta a parlament, kis köcsög!

morph on deer 2020.02.14. 22:27:15

@entrpnr:
“ Az alá-felérendeltséget nem teljesen értem, főleg az Árpád-kor viszonyaiban.”

Hát az nem csoda, mivel nem is arról beszéltem. A téma Trianon, és az azt megelőző idők alá-fölérendeltségi viszonyai és az azokhoz való viszonyulás - szerintem - igenis számított.
Ugyanis, ha minden kisebbség teljesen elégedett lett volna a monarchiában betöltött szerepével, akkor a trianoni paktum nyilván soha nem valósul meg abban a formában, ahogy megtörtént.

Csakhogy ők függetlenedni akartak, mert nem gondolták úgy, hogy a magyar (K und K) fennhatóság az, amire mindig is vágytak.

Ezt azért nem hiszem, hogy annyira nehéz lehet megérteni... Vagy tévedek?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.15. 08:03:42

@morph on deer:

A nacionalizmus korában mindenki saját államot akart. A magyarok is. S a kisebb népek is. Enyi az egész.

Ha minden jogot megkaptak voltak a kisebbségek, az csak erősítette volna nacionalista vágyaikat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.15. 08:08:52

@entrpnr:

A magyarországi kisebbségeket az zavarta, hogy a hivatalos koncepció szerint mindenki magyar volt, s a magyar hivatalos nyelv szerepe egyre nőtt. Továbbá voltak gyakorlati okok is: egyesülni akartak nemzettestvéreikkel, ez elsősorban a szerbekre és a románokra volt igaz.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.15. 08:14:03

@morph on deer:

A törökök sose törökösítettek a periférián. Ezt csak akkor kezdték meg, amikor az illető terület már nem volt határterület.

Mo-on is csak akkor indult volna meg a törökösítés, ha pl, sikerül a török támadás Bécs ellen.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.15. 17:09:20

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc és Belgium példa arra, hogy lehet máshogy is, de a hülye magyarok nem akarták. Ennek következménye Trianon.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.15. 17:12:16

@math0:

Svájc egynemzetiségű. Belgium pedig de facto 2 ország.

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2020.02.15. 19:08:23

@Nincs közöttünk csicska: Már miért "kusolnék" én az igazságomról? Fentebb is leírtam az igazságomat, és te is igazat adtál nekem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 09:16:26

@MAXVAL bircaman közíró: tudjuk, hogy elmebeteg vagy, nem kell bizonygatni! mind Svájc, mind Belgium egy több nemzetiségű, több vallást egységesítő ország. nekik sikerült, ők nem voltak olyan hülyék, mint a magyarok.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 09:52:14

@math0:

Svájcban egy nemzetiség van, a svájci (nem számítva a modern migránsokat). Belgium pedig de facto 2 ország.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:16:09

@MAXVAL bircaman közíró: tudjuk, hogy elmebeteg vagy, nem kell bizonygatni! mind Svájc, mind Belgium egy több nemzetiségű, több vallást egységesítő ország. nekik sikerült, ők nem voltak olyan hülyék, mint a magyarok.

entrpnr 2020.02.16. 10:16:48

@MAXVAL bircaman közíró:
"A magyarországi kisebbségeket az zavarta, hogy a hivatalos koncepció szerint mindenki magyar volt, s a magyar hivatalos nyelv szerepe egyre nőtt"

Ebben egyetértünk, részletek:
„Már az 1790-91-iki országgyűlési viták nyomán megjelennek azok az első cikkek, röpiratok, amelyeknek szerzői azt fejtegetik, hogy képtelenség bármiféle más „magyarhoni nemzet” léte; az egyetlen jó megoldás tehát, ha „kedves kenyeres földijeink” mihamarább maguk is magyarrá lesznek. Aranka György, az 1793-ban alakult Erdélyi Magyar Nyelvművelő Társaság vezetője a magyar nyelv türelmes terjesztését javasolja. Teleki László gróf - a tragikus sorsú ifjabb László gróf apja - maga is abból látszik kiindulni 1806-ban megjelent munkájában, hogy magyar nagylelkűség és nemzetiségi iparkodás együtt termi meg majd az egyénnek és államnak egyaránt kívánatos gyümölcsöt, az egy nemzetté összeolvadást; amint írja, a nemtiségekkel nyájasan kell bánni; a magyarosítás legjobb módszere pedig az, ha egyszerűen magyaroknak tekintjük őket.
A gömöri Cházár András, ki olyannyira szereti nyelvét, hogy azt szeretné, ha az angyalok is magyarul szólnának, már azt fejtegeti - ugyancsak 1806-ban -, hogy a nemzetiségi falvakban sürgősen el kell kezdeni a magyar nyelv oktatását, s a jó előmenetelűeket „reménylhető hivatalokkal” kell bíztatni, a resteket pedig „kizáratással, megvetéssel fenyegetni”.
1808-ban a konzervatív író-politikus, gróf Dessewffy József már világosan fogalmazza meg a XVIII. század végén kialakulni kezdett politikai nemzet-koncepciót. Naivitásában odáig megy, hogy ki is tűzi a célt: 25 év múlva ne legyen az országnak olyan lakosa, aki ne beszélne magyarul. De a magyar nyelvi mozgalom sajátos, kettős természetének - egyrészt nyelvi szabadságmozgalom, másrészt nyelvi imperializmus - tipikus példáját a pesti egyetem tanára, Fejér György szolgáltatja az Akadémia alapítását sürgető, 1809-ben írt dolgozatában. Igazi „ébresztő” módján kiált fel: „Uralkodó nemzet lévén, hová maradtunk? Nincs-e ideje, hogy felserkenjünk? Vajon miben különböztetjük meg uralkodó nyelvünket a jobbágy oláh, örmény, bosnyák s a többi nemzetektől?” Hiszen, mondja, ha „egyéb uralkodó nemzetektől” eltérően továbbra is nélkülözzük a nyelvművelő társaságot, úgy hamararosan a csehek sorsára jutunk, akiket ma már „csaknem gyertyával szükség keresni hazájokban.”

"Az 1833. évi magyar országgyűlésen Péchy Ferenc, Pest megye követe fejtegeti: „rusznyák s oláh nyelvre nem szükség a törvényt fordítani”, mert ezek „kevéssel különböznek a barmoktól”.

„Az 1806- és 1830-36-os esztendőkben magyarországi megyei előterjesztések és magyarosítási javaslatok, a magyar nyelv bevezetésére. Szlovák- és németlakta megyék s román és szerb lakosságú megyék hoznak határozatokat a nemzetiségek elmagyarosítására. Ezzel egyidejűleg a magyar középnemesség az osztrák udvarral folytat kemény harcot a magyar nyelvnek tett minden kis engedményért. A magyarosítási akciók ez időben kiterjeszkednek az ország gazdasági, kulturális, politikai, egyházi életére. Megvalósítják a megyék közti magyar nyelvű érintkezést, csak magyar nyelvű kérvényeket fogadnak el. Egyes megyék határozatot hoznak a céhekben a magyar nyelv használatára, s hogy aki nem tud magyarul, segéd se lehessen. Az óvodák mellett az iskolákban - elemi iskolákban főként - az oktatást magyarrá akarják tenni. Ez a magyarosító célok legkellemetlenebbje. Igyekeznek a nem magyar lakosságú községek közigazgatási nyelvét magyarrá tenni. Elrendelik, hogy a községek csak magyarul tudó jegyzőt alkalmazzanak. Az 1835. évi magyar országgyűlésen hallható az általános felfogás: „hogyha valaki a magyar kenyeret eszi, s a magyar fizetést vesz, tudjon magyarul.” Egyes megyékben magyarul tudó papokat követelnek, az anyakönyvek magyar vezetését, magyar nyelvű istentiszteleteket.”

Ez mind a korszellem hatása, amit kritikátlanul magáévá tett a nemesi-köznemesi elit - sajnos! De lényegében erről is szólt a bejegyzés, hogy el kell dobni a felvilágosodás-kori nemzetkoncepciót.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 10:19:19

@entrpnr:

Így igaz. Lám, még ahol sikeres is volt kezdetben a francia nemzetkoncepció, mára ott is etnizálódott mára. Az USA is jó példa erre, ma már hiába leszel amerikai állampolgár, a régi állampolgárok idegennek néznek rád.

entrpnr 2020.02.16. 10:24:13

@MAXVAL bircaman közíró:
"Továbbá voltak gyakorlati okok is: egyesülni akartak nemzettestvéreikkel, ez elsősorban a szerbekre és a románokra volt igaz."

Ezzel már kevésbé értek egyet. Szerintem nem fedi a valóságot, kb. annyira nem, mint "az évszázados magyar elnyomás" gondolata. Ahogy én látom, már jó korán megszületett Erdélynek a román fejedelemségekkel való egyesítés gondolata, de nem volt többségi álláspont. Talán pár évig lehet, hogy nagyon népszerű volt, de inkább volt hivatkozási alap, legitimáció, mint valós társadalmi igény.

Miért akartak volna a jobblétben élő erdélyi románok a szegényebb Valachiával és Moldvával egyesülni? A gyulafehérvári román nagygyűlés se arról szólt, hogy mindenki hú de lelkes lett volna, ez sokkal inkább volt egy felülről irányított dolog.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:29:07

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

entrpnr 2020.02.16. 10:29:31

@MAXVAL bircaman közíró:
Az egyesülés utáni hangulatot pedig ez a részlet jellemzi:
"A határozatokból látszott, hogy az erdélyi román vezetők bizonyosra vették: döntő szavuk lesz az ország vezetésében. Nem gondoltak arra, hogy az egyesülés után Bukarest veszi át a kizárólagos parancsszót, s nekik az új állam berendezkedésében semmi szerepük nem lesz. Az átmeneti időben szerveztek Nagyszebenben egy Kormányzó Tanácsot Erdély ügyeinek ideiglenes intézésére; amikor a párizsi konferencia Erdélyt végleg Romániának ítélte, a bukaresti kormány e tanácsot tüstént felszámolta, kézbe vette az uralmat; Erdély nem kapott különállást, az erdélyi nemzetek saját közigazgatásáról, szabadságáról szóló gyulafehérvári határozatok feledésbe mentek. A bukaresti kormány abba se kívánt belenyugodni, hogy az országba bekebelezett 5 milliónyi nem román lakos kisebbségi jogainak biztosítására vállalja a békekongresszus által megszabott nemzetközi garanciát."

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 10:30:22

@entrpnr:

Mert a nemzeti szempont felülírja a gazdaságit.

Logikád alapján, semmi ok a magyar 1848-ra, hiszen Ausztriában magasabb volt az életszínvonal.

Vagy mai példa: az izraeli arabok sokkal jobban élnek, mint a jordániai, egyiptomi, stb. arabok, s mégse Izrael-pártiak.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 10:32:25

@math0:

Igen, a svájci nép többnyelvű, ki állított mást.

De ha már láttál élő svájcit, mondd el neki a marhaságodat, pl. ,mond azt egy németajkú svájcinak, hogy ő német. Az illető ki fog javítani, hogy nem, ő nem német.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:39:41

@MAXVAL bircaman közíró:

"Although the modern state of Switzerland originated in 1848, the period of romantic nationalism, it is not a nation-state, and the Swiss are not usually considered to form a single ethnic group, but a confederacy (Eidgenossenschaft) or Willensnation ("nation of will", "nation by choice", that is, a consociational state), a term coined in conscious contrast to "nation" in the conventionally linguistic or ethnic sense of the term."

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_people

nem néztél utána, te kis elmebeteg, és hasból kamuzol.

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:46:58

@MAXVAL bircaman közíró:
"Die Schweiz – ein multinationaler Sonderfall"

Svájc, egy többnemzetiségű kivétel

euro-ethnien.blogspot.com/2015/03/die-schweiz-ein-multinationaler.html

"Volksgruppen" = "népcsoportok" ott van a több, mint egymilliós svájci francia és svájci német NÉPCSOPORT

legacy.joshuaproject.net/international/de/countries.php?rog3=SZ
az a baj, tudod, kis elmebeteg, hogy Svájc hivatalos nyelveiből kettőt beszélek, azaz ki tudok neked keresni francia és német oldalakat, amelyek a több nemzetiségről, etnikumról beszélnek. te meg egy idióta kis barom vagy, aki nem tud semmit. ezért vagy náci, mert egy sötét, tudatlan elmebeteg vagy, aki pont nem néz utána dolgoknak, hanem hasból kamuzik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:48:29

@MAXVAL bircaman közíró: "Although the modern state of Switzerland originated in 1848, the period of romantic nationalism, it is not a nation-state, and the Swiss are not usually considered to form a single ethnic group, but a confederacy (Eidgenossenschaft) or Willensnation ("nation of will", "nation by choice", that is, a consociational state), a term coined in conscious contrast to "nation" in the conventionally linguistic or ethnic sense of the term."

azaz "a svájciakat általában NEM tekintik egy etnikai csoportnak"

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_people

nem néztél utána, te kis elmebeteg, és hasból kamuzol.

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

entrpnr 2020.02.16. 10:59:07

@MAXVAL bircaman közíró:
"Logikád alapján, semmi ok a magyar 1848-ra, hiszen Ausztriában magasabb volt az életszínvonal."
Bocs, ezt nem értem.

"az izraeli arabok ... mégse Izrael-pártiak."
Pedig vannak ilyenek, azt nem tudom milyen arányban, de vannak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 11:00:33

@MAXVAL bircaman közíró: " Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 11:01:41

@MAXVAL bircaman közíró: " Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

entrpnr 2020.02.16. 11:09:49

@math0:
Figyi, egyrészt, szerintem lehet ennél kulturáltabban is vitatkozni.
Másrészt sok igazság van abban, hogy a magyarok Svájc vagy Belgium példájára is tekinthettek volna, de azért Trianonnak messze nem csak belső okai voltak, annak ellenére, hogy én azokat emeltem ki a bejegyzésben/kommentekben. Ha nincs I. világháború, nincs a proto-globalista Wilson a pontjaival, nincs a "Nagy-Román állameszme", nincsenek a Habsburgok balkáni ambíciói, a németek militarizmusa, nincs marxizmus stb. stb. akkor tuti, hogy nem lett volna semmi ilyen országcsonkítás. Szóval példálózhatsz Svájccal, messze nem ugyanolyanok a körülmények. Legyünk igazságosak.

entrpnr 2020.02.16. 11:42:06

@MAXVAL bircaman közíró:
Találtam egy videót a témában, ez nyilván nem reprezentatív, de a megszólaltatott izraeli arabok többsége szerint nincs számukra jelentős különbség az Izrael és a környező arab országok között. Az első megszólaló különösen érdekes, amit mond (Lucian Boia élhet át hasonlót).
www.youtube.com/watch?v=d5pXWPJAbbM

entrpnr 2020.02.16. 11:45:13

@entrpnr:
Valószínűleg ha időseket is megkérdezett volna, más lenne az arány, de jelezni akartam, hogy van azért ellenpélda.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 12:24:31

@math0:

Nme beszélek náci-mertkellisztáni nyelven.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 12:40:33

@math0:

Te maradj inkább a pedofilkedésnél és a trágárkodásnál, ahhoz értesz nagyon. A filozófia, a történelem, a politika, a földrajz, a jog elérhetetlen magasságban van hülye fejed számára.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:07:22

@MAXVAL bircaman közíró: te csak ahhoz értesz, hogy hasból hazudsz, másoknak mondod, hogy nézzenek utána, de te nem nézel utána a dolgoknak. amikor hivatkozásokkal szembesítelek, akkor meg onnan nincs tovább. mert egy pszichopata elmebeteg vagy. mindjárt jön a seggtánc üzemmód.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:09:01

@MAXVAL bircaman közíró: hát ez az, te kis elmebeteg pszichopata, honnan is lenne neked fingod Svájcról és Belgiumról, ha egyik ország egyik nyelvén se beszélsz?! de hasból hazudni, ugatni a hazugságokat, azt tudsz, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:09:59

@MAXVAL bircaman közíró:
"Although the modern state of Switzerland originated in 1848, the period of romantic nationalism, it is not a nation-state, and the Swiss are not usually considered to form a single ethnic group, but a confederacy (Eidgenossenschaft) or Willensnation ("nation of will", "nation by choice", that is, a consociational state), a term coined in conscious contrast to "nation" in the conventionally linguistic or ethnic sense of the term."

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_people

nem néztél utána, te kis elmebeteg, és hasból kamuzol.

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:12:03

@MAXVAL bircaman közíró: "Die Schweiz – ein multinationaler Sonderfall"

Svájc, egy többnemzetiségű kivétel

euro-ethnien.blogspot.com/2015/03/die-schweiz-ein-multinationaler.html

"Volksgruppen" = "népcsoportok" ott van a több, mint egymilliós svájci francia és svájci német NÉPCSOPORT

legacy.joshuaproject.net/international/de/countries.php?rog3=SZ
az a baj, tudod, kis elmebeteg, hogy Svájc hivatalos nyelveiből kettőt beszélek, azaz ki tudok neked keresni francia és német oldalakat, amelyek a több nemzetiségről, etnikumról beszélnek. te meg egy idióta kis barom vagy, aki nem tud semmit. ezért vagy náci, mert egy sötét, tudatlan elmebeteg vagy, aki pont nem néz utána dolgoknak, hanem hasból kamuzik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:13:13

@MAXVAL bircaman közíró: Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:14:06

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:19:01

@entrpnr:

"lehet ennél kulturáltabban is vitatkozni."

bircával? nem. mint látod, belinkelek neki féltucat hivatkozást, ez őt nem zavaja abban, hogy az asztalra szarjon. azonkívül az, hogy birca elmebeteg nem sértegetés, hanem a valóság, ő maga vallotta be.

"Trianonnak messze nem csak belső okai voltak, annak ellenére, hogy én azokat emeltem ki a bejegyzésben/kommentekben. Ha nincs I. világháború, nincs a proto-globalista Wilson a pontjaival, nincs a "Nagy-Román állameszme", nincsenek a Habsburgok balkáni ambíciói, a németek militarizmusa, nincs marxizmus stb. stb. akkor tuti, hogy nem lett volna semmi ilyen országcsonkítás. "

1) a történészek nézete ezzel szemben az, hogy a Habsburg Birodalom, és Nagymagyarország is mindenképpen szétesett volna. Pontosan azért, mert a 19-20. században a magyarok elnyomták a nemzetiségeket. a szomszédok is ezért is akartak önállósodni, egyesülni.

24.hu/elet-stilus/2010/06/04/trianon_nelkul_is_vege_lett/

www.valaszonline.hu/2020/01/02/trianon-100-jeszenszky-essze-revesz-reflexio/
2) az I VH.-t mi robbantottuk ki, tehát ennek is okai a magyarok is. ez nem egy tőlünk független ok.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 18:54:03

@math0:

Nem szükséges egy ország nyelvén tudni, ahhoz hogy az ember simerje azt.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 18:57:37

@math0:

Két darab svájci kollégám is van. Az egyik németajkú, a másik német-francia ajkú (németajkú apa, franciaajkú anya). Egyik se erősíti meg marhaságaidat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 18:58:33

@math0:

Jogilag 1 ország, de facto 2. Gyakorlatilag semmi se dől el szövetségi szinten.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.02.16. 19:01:12

@math0:

Te nem romancs vagy, csak egy szimpla ballibancs troll...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:08:56

@MAXVAL bircaman közíró: no lám, ahogy megjósoltam, a Fideszes droid kiakadt az érvektől, és seggtánc üzemmódba váltott.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:09:50

@MAXVAL bircaman közíró: Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:10:22

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:12:43

@MAXVAL bircaman közíró: az, hogy mit álmodtál, hogy hány francia vagy német svájci van a gumiszobádban az nem érv.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:13:33

@MAXVAL bircaman közíró: én utánanéztem, te nem néztél utána, te pszichopata, elmebeteg selejt!

Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:14:30

@MAXVAL bircaman közíró: te nem ismered ezt a két országot, az, hogy még a nyelvüket sem ismered, ezt megerősíti.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:15:02

@MAXVAL bircaman közíró: hát ez az, te kis elmebeteg pszichopata, honnan is lenne neked fingod Svájcról és Belgiumról, ha egyik ország egyik nyelvén se beszélsz?! de hasból hazudni, ugatni a hazugságokat, azt tudsz, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:16:38

@MAXVAL bircaman közíró: én utánanéztem Svájcnak, te nem.

"Die Schweiz – ein multinationaler Sonderfall"

Svájc, egy többnemzetiségű kivétel

euro-ethnien.blogspot.com/2015/03/die-schweiz-ein-multinationaler.html

"Volksgruppen" = "népcsoportok" ott van a több, mint egymilliós svájci francia és svájci német NÉPCSOPORT

legacy.joshuaproject.net/international/de/countries.php?rog3=SZ
az a baj, tudod, kis elmebeteg, hogy Svájc hivatalos nyelveiből kettőt beszélek, azaz ki tudok neked keresni francia és német oldalakat, amelyek a több nemzetiségről, etnikumról beszélnek. te meg egy idióta kis barom vagy, aki nem tud semmit. ezért vagy náci, mert egy sötét, tudatlan elmebeteg vagy, aki pont nem néz utána dolgoknak, hanem hasból kamuzik.

Gery87 2020.02.16. 21:01:06

@math0:

"a magyarok totál idióta képtelensége arra, hogy normálisan irányítsanak egy multi-nemzetiségű államot. "

50%-nyi kisebbséggel egyik akkor nemzet sem tudott volna mit kezdeni!
Lásd görög-török lakosságcsere....cári Oroszország...A németek lenygel ellenessége...stb.
És ezekben többségében kevesebb volt a nemzetiség!
vagy a britek az Írekkel szemben...

A fő probléma hogy a ksiebbség nem akar már az adott államban élni...a többség pedig nem akar lemondani az állam kizárólagos vezetésének és identitásának jogáról!!!!
A német állam németként határozza meg magát....leszarva hogy lengyelek és szorbok stb élnek még ott...az oroszok szintán orosz birodalmat akarnak nem multikultit....stb.
Európában az alapállás az hogy a többség szerint a kisebbség fogja be a pofáját és asszimilálódjon békésen vagy erőszakkal lesz asszimilálva, oder húzzon el...

Még az USA vagy az angolszász domíniumok sem voltak multikulti!
Települj be, legyél keresztény, beszélj angolul, légy jenki, ausztrál, kanadai stb.....ez pár generáció alatt le is zajlott...ha nem így lenne ma egy német, angol, ír, mexikói vegyes identitású államok lennének ...de hát nem azok!

Gery87 2020.02.16. 21:03:12

@math0:

Fingod nincs ennek előzményeiről.....8ami a török hódoltsággal kezdődött) maradjunk annyiban.....Jellasics idejében már rég elfordult a horvát elit a magyar államtól....

Gery87 2020.02.16. 21:04:44

@inteligens elenzéki:

Pozsony ma szlovák, ezt ény....

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 21:07:09

@MAXVAL bircaman közíró: persze, kis bolgár elmebeteg, mindenki hülye, az egész német és francia wikipédia, csak te tudod a bolgár diliházból az igazságot! ilyenek a náci selejtek, mint te. azért vagy náci, mert elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 21:13:35

@Gery87: neked fingod nincs semmiről. Jellasics idején Horvátország elfordult a magyar államtól,így van. mert a magyarok gecik voltak velük. már akkor sem volt kifizetődő az a geciség, ami Orbán politikája is.

acta.bibl.u-szeged.hu/7252/1/juridpol_066_fasc_010_001-038.pdf

Gery87 2020.02.16. 21:15:22

@math0:

Egyik sem jó példa....
Svájc eleve több nyelv de egy nemzet....máshogy is alakult ki, más az identitás alapja!
Itt sose volt ilyesmi.
A lakosság többsége 500 évig magyar volt, a magyarok hozták létre az államot, és ez adta az ország identitását is! Jól mutatja ezt hogy nemesség, tehát az elit is magyar tudatú volt....ez nem puszta államnemzeti identitás volt, hanem a magyar népből, a honfoglalásból, meg a hun eredetmítoszból levezetett és addig visszanyúló dolog! Aki idegen származású volt, az is ebbe asszimilálódott!
A nemzeti ébredés korára tehát egyértelmű volt, hogy a nemesség a maygarokra fogja alapozni az államot, immáron nyelvi alapokon is a korszellemnek megfelelő nacionalista módon!

A belga példa megint nem jó, mivel ott előbb volt az állam s aztán arra lett a belga identitás....

www.grotius.hu/doc/pub/IMLQOC/2014-08-19_szucs_anita_belgitude-avagy-letezik-e-belga-nemzeti-identitas.pdf

Gery87 2020.02.16. 21:17:18

@math0:

Nem is mondtam mást öreg!
Csak annyit hogy már a XVI.sz-ban elindultak azok a folyamatok amik a horvátokat elfordították a magyar államtól!
Tehát nem a magyar nacionalizmus okozta!
Hanem regionális eltérések és ellenérdekek még a feudalizmus korából!

Gery87 2020.02.16. 21:19:09

@math0:

"Svájc, mind Belgium egy több nemzetiségű, több vallást egységesítő ország. nekik sikerült, ők nem voltak olyan hülyék, mint a magyarok. "

teljesen más esetek más lehetőségek és okok....ne keverjük ide.
K-európában senkinek se sikerült multikulti államot tartósan létrehoznia.

entrpnr 2020.02.17. 10:59:47

@math0:
Jeszenszky Géza? Politikatörténeti Intézet, Csunderlik Péter? Mint a történészszakma kiválóságai? Mint, akikről példát lehetne venni Magyarország és Közép-Európa iránti elkötelezettségből?
Háhh, köszi! :))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 19:52:14

@Gery87: . Az oldalad azzal kezdődik, hogy"Romands" redirects here". Na most a svájci németek kurvára nem romandok, szóval ennyit erről.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 19:53:34

@Gery87: sehol egy érv. Lehet, hogy a kelet-európaiak hülyék?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:08:43

@Gery87: hogy a faszomban lenne a svájci eleve egy nemzet, te idióta? 1300 körül kantonok szövetséget kötöttek, egyébként többet is, amibe ki-be léptek különféle kantonok. Hogy a faszodba lett volna ez eleveegy nemzet, te elmebeteg?

A szövetséget nem nevezték svájcnak, a szövetségre a Svájc elnevezés sokkal később ragadt rá az egyik kanton neve alapján.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:10:08

@Gery87: "A belga példa megint nem jó, mivel ott előbb volt az állam s aztán arra lett a belga identitás...."

Pont ezért jó a példa, te kis elmebeteg!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:13:11

@Gery87: "a többség pedig nem akar lemondani az állam kizárólagos vezetésének és identitásának jogáról!!!!"

Hoztam rá két ellenpékdát. Persze a hülyék nem akarnak lemondani mások elnyomásáról, de akkor megérdemlik Trianont!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:18:30

@entrpnr: Révész Tamást kifelejtetted. Értem, szerinted minden történész hülye, csak te, a kis Niemand vagy helikopter, és amilyen hülye vagy, ezt érvnek hiszed.

Gery87 2020.02.18. 15:17:59

@math0:

német, francia, olasz és rétoromán myelvekről van szó...nem tudom mit nem értesz.

"hogy a faszomban lenne a svájci eleve egy nemzet, te idióta? 1300 körül kantonok szövetséget kötöttek, egyébként többet is, amibe ki-be léptek különféle kantonok. Hogy a faszodba lett volna ez eleveegy nemzet, te elmebeteg?"

Elmebeteg a jó édes kurva anyád az...
Na helyben vagyunk, most hogy lebasztuk egymást

Svájci nem egy kultúrnemzet, sokkal inkább "politkai nemzet".
többnyelvű, de nem többnemzetiségű....

real.mtak.hu/38463/1/Horcher_Lajtai_Mester_Kis_PDF_u.pdf

"akadnak olyan nemzeti identitások, melyekhez nem rendelhető hoz-zá triviálisan egyetlen anyanyelv (például a svájci). "

".... a svájci identitás....egyik esetben sem implicit regionális, sokkal inkább explicit nemzeti identitásról van szó, melyet Svájc esetében egy markáns politikai kultúra hordoz, kiegészítve egy többnyelvűország tapasztalataival, "

Svájci nemzet létezik, törődj bele.....nem tudom minek hőzöngesz mikor nincs igazad...

"Pont ezért jó a példa, te kis elmebeteg! "

Nem jó példa seggfej, mert a magyar állam a nemzeti ébredés előtt már 900 éve megvolt és volt egy magyar gyökerű identitása!

"Hoztam rá két ellenpékdát. Persze a hülyék nem akarnak lemondani mások elnyomásáról, de akkor megérdemlik Trianont! "

Elbaszták, de utólag hőzöngeni ezen fasság.
Senki nem tett akkor nagy engedményeket a kisebbségeknek. Ilyen volt a korszellem...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.20. 13:30:34

@Gery87:

1) Az, hogy a svájciaknak ma van-e nemzeti identitása, az vitatható. Én francia oldalt idéztem, de ezzel szemben 3 szánalmas magyart idézel, akiknek a tanulmánya eléggé határozatlan.

2) Az, hogy ez a svájci identitás eleve nem lehetett, az viszont kurvára biztos, ugyanis nem lehetett közös politikai, történelmi emlékezet addig, amig Svájc, mint olyan nem élet túl pár századot, és fel nem gyülemlett ilyen közös emlékezet. Tehát ELEVE biztos, hogy kurvára nem volt ilyen. Ha pedig eleve nem volt, akkor kialakult, és akkor a kérdés szempontjából megint ott vagyunk, hogy a svájciak megcsinálták azt, amit a magyarok elbasztak.

"utólag hőzöngeni ezen fasság."

Ennél sokkal nagyobb faszság utólag trianonozni. Aki 100 év után is sír, mert elbasztuk, az legalább a tanulságot helyesen vonja le!

"a magyar állam a nemzeti ébredés előtt már 900 éve megvolt és volt egy magyar gyökerű identitása!"

Svájc is megvolt a nemzeti identitás kialakulása előtt, ha ilyen egyáltalán kialakult, és nem, a középkorban a magyar nemzet, mint olyan, a nemesekre, azaz a magyarul beszélő lakosság 2 százalékára korlátozódott.

"A fent vázoltakhoz hasonlóan a magyar nemzet fogalmán is egészen mást értettek a középkorban, mint korunkban. A “magyar nemzet” (natio Hungarica) korabeli eszméjén csak a nemeseket értették, ők alkották azt a politikai közösséget, melynek tagjai csak szabad, fegyverforgató, földtulajdonnal rendelkező személyek lehettek – e fogalomba természetesen beleértették a papságot is."

tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-tortenete-476-1492/a-kozepkori-magyar-tarsadalom/a-kozepkori-nemzetfogalom

Bazdmeg, faszfejkém, ha már iskolaszökevény vagy, akkor ne reklámozd! Egy selejtes, idióta, sötét barom vagy.

Gery87 2020.02.20. 15:12:07

"Az, hogy a svájciaknak ma van-e nemzeti identitása, az vitatható. Én francia oldalt idéztem, de ezzel szemben 3 szánalmas magyart idézel, akiknek a tanulmánya eléggé határozatlan."

Nem fogom miattad feltúrni a netet...ha lenne benned némi önkritika, akkor magadtól is utánanéztél volna már hogy esetleg nem úgy van ahogy gondolod, de hát csak idiótázni tudtál....

"Az, hogy ez a svájci identitás eleve nem lehetett, az viszont kurvára biztos, ugyanis nem lehetett közös politikai, történelmi emlékezet addig, amig Svájc, mint olyan nem élet túl pár századot, és fel nem gyülemlett ilyen közös emlékezet. "

Ezt nem tagadta senki!
nyilván amerikai meg ausztrál identitás sem volt az első pillanattól kezdve...

"a svájciak megcsinálták azt, amit a magyarok elbasztak."

Két teljesen külön történelmi fejlődés és lehetőségek....nem hinném hogy értelmes lenne ezzel példálózni!
Eleve nem úgy indult az egész hogy az alpesi németek rájöttek hogy "jó lenne nem németnek lenni és inkább soknyelvű identitást csinálni másokkal"....ez abszurd...
Szóval a magyar helyzetre irreleváns az egész...

"Ennél sokkal nagyobb faszság utólag trianonozni. Aki 100 év után is sír, mert elbasztuk, az legalább a tanulságot helyesen vonja le!"

ja...

"Svájc is megvolt a nemzeti identitás kialakulása előtt, ha ilyen egyáltalán kialakult, és nem, a középkorban a magyar nemzet, mint olyan, a nemesekre, azaz a magyarul beszélő lakosság 2 százalékára korlátozódott."

Svájcban 500 éve is éltek emberek akinek nyilván volt vmi identitásuk.....ahogy nálunk is volt már akkor magyar, horvát és pl szász identitás....náluk úgy alakult hogy nem a nyelv és az etnikai csoportok lettek t a nemzeti identitás alapjai, nálunk meg igen...

" a középkorban a magyar nemzet, mint olyan, a nemesekre, azaz a magyarul beszélő lakosság 2 százalékára korlátozódott."

A "nemzet" akkor politikai fogalom volt....társadalmi státusz, rang....a fogalmat a nemzeti ébredés kora alakította át, terjesztette ki az alsóbb néprétegekre is nyelvi vagy terültei vagy egyéb alapokon!

DE! Ettől még "magyar nép" létezett ahogy magyar identitás is.....ez egy népszerű tévhit hogy nem volt "Petőfiék előtt" magyar identitás.....egy fasság....félreértelmezik rendre ezt...

"Az etnikai közösségtudat - vagyis az, hogy egy ember melyik néphez tartozónak érzi magát - már a legrégibb társadalmakban megjelent. Egy-egy népcsoport mindig megkülönböztette magát a más nyelven beszélő, más hitet valló, más szokásokat követő népektől. Ennek azonban az újkor előtt semmi köze nem volt a politikai közösség fogalmához."

Linkelsz vmit aztán kurvára ellentmondasz magadnak vele, mert képtelen vagy értelmezni, csak azt veszed ki belőle ami neked tetszik.....gratulálok.

"Bazdmeg, faszfejkém, ha már iskolaszökevény vagy, akkor ne reklámozd! Egy selejtes, idióta, sötét barom vagy. "

Ismét a te kurva anyádat...