Touché!

Touché!

Trianon 100

2020. február 12. - entrpnr

Trianonról gondolkodni - hogyan és hogyan ne?

Idén 100 éve, hogy a trianoni döntés megszületett. Ennek kapcsán egyre többen írnak olyan módon, ami korábban nem volt annyira jellemző. Azt lehet mondani, hogy korábban leginkább két véglet volt, és nem nagyon volt ezeken kívül értelmes alternatíva. És ez akadályozta bármifajta megoldás megtalálását vagy az események máig ható következményeinek feldolgozását. Az egyik véglet a pesszimista, lemondó, beletörődő hozzáállás volt: a helyzeten már nem változtathatunk, jobb azt elfogadni. A másik (marginálisabb) álláspont: a határok tekintetében a "Mindent vissza!" álláspontja, mely lássuk be, több szempontból is a Földről elrugaszkodott (és részben ma is az).

Egy helyesebb gondolatmenet inkább ez lenne: "tudatlanság lenne Trianont régmúltnak és elmúltnak vélni, miközben mindennap és minden órában sújtja a magyarságot, különösen a határon túl élőket", ezért szükséges, hogy foglalkozzunk vele, de az első lépés annak tudatosítása lehet, hogy "Trianon csak akkor haladható meg, ha akarattal, munkával eltöröljük. A revízió – ne féljünk e szótól! – bennünk kezdődik." Ha "elfogadjuk véglegesnek a trianoni helyzetet - ezt szorgalmazza az akadémiai történészi világ is - akkor ez végzetes következményekkel járhat", ezért elfogadni azt jelen formájában nem szabad! De a másik végletet sem szeretnénk (háború), mivel "a magyarok jórészt lemondtak a határok erőszakos megváltoztatásának tervéről (...) a magyar érdekszféra építése fontosabb, mint a határok tologatása. A Kárpát-medencéért folytatott küzdelem, a magyar üzleti vállalkozások sikerén, gazdasági befolyáson és a gyermekvállaláson múlik, semmi máson."

Ezeken kívül még nagyon fontos lenne megérteni, hogy miként jutottunk el idáig? És ebben nagy mulasztása van a hazai írástudóknak, történészeinknek és összességében az akadémiai világnak. Ugyanis ahhoz, hogy megértsük miért történt Trianon, ahhoz először is "újra kell írni Magyarország 1849 utáni történelmét, főleg a dualista korszakét" és megérteni, hogy a történelmi Magyarország felbomlását nem(csak) az elvesztett világháború, a Mohácsig visszavezethető magyarság néparány-csökkenése és a betelepítések okozták, hanem legalább annyira a korszellem és azok az eszmék, amik akkor divatosak voltak: a liberalizmus, a nacionalizmus, a XIX. századi értelemben vett nemzetállamiság, a felvilágosodás eszméi által átformált (modern) államberendezkedés.

Közös múlt?

Trianon valódi okainak megértésén túl azonban sokkal több mindenben is segíthet a történelem megismerése. Az átlagos tájékozottságú magyarországi ember (de kiterjeszthetjük ezt az egész Kárpát-medencére is) egyáltalán nem ismeri már azokat a személyeket, akik akár közös "hőseink" is lehetnének, de legalábbis olyanok, akiket kölcsönösen tisztelhetnénk és elismerhetnénk.
Ha a románokról van szó, az 1849-es erdélyi vérengzés kapcsán elhíresült Avram Iancu tevékenysége sokkal ismertebb, mint a román nyelvművelő, a magyarokkal komprumisszumos megoldásra törekvő, mérsékeltebb irányzat vezetője, George Bariț (Báricz György). Vagy voltak olyan gondolkodóik, akiktől nem volt idegen egy Duna-menti szövetség gondolata (Nicolas Iorga). 
A szlovákoknál hasonlóan: a nacionalizmust erősen magáévá tevő Štúron kívül tevékenykedtek olyanok, mint a szlovák-magyar származású polihisztor Matej Bel (Bél Mátyás), akinek irodalmi munkássága maradandó a magyar, a szlovák és a német nép számára is. De megemlíthetnénk "az első néprajzkutató" és három nyelven beszélő tudós Ján Caplovič-ot, azaz Csaplovics Jánost is, aki még jóhiszemű "Hungarusként", hazáját, mint területi és állampolgári egységet képzelte el, és nem kizárólagosan gondolkodott.

Biztosan vannak ma is hasonlóan gondolkodók szomszédainknál, csak nem ismerjük őket, jelenleg nem ők a meghatározók, a hangadók. De ha megtalálnánk őket, velük együtt tudnánk működni.

Mit tanulhatunk a románoktól?

A románok történetét olvasva több tanulságot is levonhatnánk a magunk szempontjából, azonban most csak egy dolgot emelnék ki; Erdély megszerzését. Ez a folyamat időben nagyon messzire vezethető vissza; Románia egyesítésének gondolata, a hamarabb érkezés gondolata, a római leszármazás - ezek egyik első megnyilvánulása Inocențiu Micu-Klein görögkatolikus püspök birtokrendezési ügye 1734-ben, később az erdélyi iskola munkássága. Mindez végül 1918-ban ért célba. Majd kétszáz éves folyamat, több állomással és rengeteg belefektetett munkával. Ha a magyarság egyszer vissza szeretné szerezni Erdélyt (vagy legalábbis megváltoztatni helyzetét/státuszát, jobb helyzetbe hozni az ott élő magyarokat) nem valószínű, hogy ez hasonló munka nélkül menni fog. Ha nincs is szükségünk arra, hogy új eredettörténetet írjunk, legitimációt gyártva Erdélyhez - mert ez már történelmileg adott - arra nagyon is szükség lenne, hogy megismerjük a történetét, az ott élt népek múltját, kultúráját és kitaláljuk a jövőbeli együttélés kereteit. Röviden megfogalmazva: hogy mi lenne az a jobb "deal", amit ajánlani tudnánk a jelenlegi "bukaresti valóság" helyett és ami hosszú távon is elfogadható és megnyugtató lenne az ott élő románoknak.

Egy-két ötlet a végére

A '45 utáni világrend valóban arra épült, hogy a határok nem, vagy csak igen nehezen változtathatóak. Ez részben jó is, de a mi esetünkben rossz is. Aminek a határait viszont ebben a rendszerben is lehet változtatni az a kulturális és gazdasági befolyásé. A lehetőségek pedig adottak. Ki kell használni őket és jó komprumisszumokat kötni.
A magyarországi központú erdélyi cégek megfontolhatnák, hogy hosszabb távon milyen előnyökkel járna, ha helyi képviseleteik többnyelvűek lennének. Elsőként a kiírások, nevek, feliratok tekintetében, de idővel akár a dolgozóiktól megkövetelhetnék a minimális magyar-angol-német nyelvtudást, ami versenyelőnyt is jelenthetne az egynyelvű román kiszolgálással szemben.
Kiegészítés: legalább ilyen fontos lenne valamilyen módon gondot viselni a történelmi Magyarországhoz kötődő helyekről, épületekről (templomok, várak, kastélyok). Valamennyire érthető, hogy a románok nem jó gazdái ezeknek, hiszen nem kötődnek úgy hozzájuk, mint mi. Ezek is fontos feladatok. És már vannak is rá jó példák

Most, száz év elteltével jó lenne már pozitív változásokat is látni és átélni.

Befejezésül egy záró gondolat: "Ha megértjük, hogy létünk és szerepünk messze túlmutat a mostani nemzeti kereteken, fizikai határokon; hogy mindig képesek voltunk talpra állni, megújulni és utat mutatni, az önbizalmat, erőt, optimizmust, pozitív jövőképet ad, amely révén képesek lehetünk Trianon meghaladására."

A bejegyzés trackback címe:

https://touche.blog.hu/api/trackback/id/tr4915427518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2020.02.13. 12:51:36

"Mindez végül 1918-ban ér célba. Majd kétszáz éves folyamat, több állomással és rengeteg belefektetett munkával."

A románok meg a rengeteg befektetett munka. Hát persze. Hát hogyne.

Jesszusom...

bandiras2 2020.02.13. 13:13:16

Nem ismerem a békeszerződés szövegezését, de mely országok is kapták a területeket?
Ha Cseszlovákia meg Jugoszlávia is a kedvezményezettek között volt... Mutassa már meg nekem valaki ezeket a térképen, esetleg a valóságban is. Innentől ez az egész bohóc szerződés, ami csak azért jött létre hogy a konfliktus magjait kitörölhetetlenül elvesse közép és kelet európában, érvénytelenné válik.
Miért kellett elvetni a viszály magjai? Mert ha az osztrák-magyar monarchia összefog a németekkel, akkor olyan ipari nagyhatalom jött volna létre, ami zavarta volna a brittek üzleti köreit, ahogy zavarta a német császárság is a tengerhajózási monopóliumukat a sok gyors, olcsó óceánjáróival, és leverte az árakat. Ezért. Ideje lenne rendet tenni a határaink mentén.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.13. 13:33:04

666, AVAGY AZ ÖRDÖGI ÖSSZEESKÜVÉS:
"Sátán mozgatta a határt,
A nevében minden hat árt!"

;-)

frikazojd · http://kocs.ma 2020.02.13. 13:52:42

szóval dédszüleim azt mondták hogy nem akarnak románok lenni, ezért "hazaköltöztek" Magyarországra.

ezt bárki megtehette volna. aki nem tette, az nem akarta. case closed, next!

Ballib vagyok mert rettegek 2020.02.13. 14:13:16

A Soros irányította háttérhatalom Trianonban elcsatolta a magyar terüleket csak hogy ártani tudjon a magyarságnak. Az így elvesztett hatmillió magyar helyébe akar most migránsokat hozni Soros hogy most már Magyarországon belül is kisebbséwgben legyen a magyar. Hát köszönöm blogger de és nem fogok románul meg migri nyelven tanulni azt elfelejtheted!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 14:14:11

@bandiras2:

Mind Jugoszlávia, mind Csehszlovákia nem jogutód nélkül szűnt meg, azaz ez nem érv.

élveteg 2020.02.13. 14:30:29

"A '45 utáni világrend valóban arra épült, hogy a határok nem, vagy csak igen nehezen változtathatóak."

Ugyan 1945 óta eltelt idő történelmi léptékkel még egy pillanat sincs Ugyan ki hiszi hogy a mostani határok nem csak a miénk, hanem bármelyik európai határ majd ugyanilyen lesz 70-120- vagy 150 év múlva

Gery87 2020.02.13. 14:48:13

"Mit tanulhatunk a románoktól?"

Azt hogy be kel népesíteni az adott területet a fütykösünkkel és kész...
A többi csak rizsa és körítés...
Nem azért lett Erdély román mert dákó-római elmélet meg kutyafüle hanem mert ők lettek a többség és egy háborúban győztek!
Ennyi.

"a történelmi Magyarország felbomlását nem(csak) az elvesztett világháború, a Mohácsig visszavezethető magyarság néparány-csökkenése és a betelepítések okozták, hanem legalább annyira a korszellem és azok az eszmék, amik akkor divatosak voltak: a liberalizmus, a nacionalizmus, a XIX. századi értelemben vett nemzetállamiság, a felvilágosodás eszméi által átformált (modern) államberendezkedés."

Nyilván kell nacionalizmus és nemzetállamban gondolkodás ahhoz hogy egyáltalán el akarjon szakadni egy nép....de a fő oka akkor is az előbbi okok voltak.

@bandiras2:

"Mutassa már meg nekem valaki ezeket a térképen"

1. Ezeknek vannak utódállamai....ne légy már ennyire álnaív hülye. + alapszerződéseket is kötöttünk 90 után szóval....
2. És ha nem lenne akkor mi van? puszira kivonul a szlovák közigazgatás önmagából és várja a kerékpáros huszárokat vagy mi?
3. A határokat illetően a 47-es Párizsi van érvényben (ami megerősítette e tekintetben a trianonit) így gyakorlatilag nincs 100-as trianon évforduló sem, mert már nincs érvényben! persze érthető hogy ez a mérföldkő....így erre emlékezünk.

Gery87 2020.02.13. 14:54:34

Amúgy meg az összes "nemzethy" gondolkodjon el azon hogy ha a lakosság fele 100 éve már NEM akart a magyar államban élni, akkor annak nyilván oka van, ezt az okot kéne kinyitni és megérteni!
Aki meg irredenta sovén arról álmodozik hogy mindentvissza az meg azon gondolkodjon el hogy mi a fasznak akar 15 millió olyan emberrel polgártárs lenni, akit amúgy lenéz és megvet? És ők ugyanezért miért fogadnák ezt el?
Ez olyan mint homofóbként melegfelvonulásra járni ÉS követelni hogy legyen melegfelvonulás!
WTF?
sültbolondok....
Ja hogy igazából leszarjuk őket meg különben is húzzanak el a Kárpátok alól? Hát akkor náci fasznak tetszik lenni....és be kéne vallani!

entrpnr 2020.02.13. 15:09:27

@Gery87:
"Nem azért lett Erdély román mert dákó-római elmélet meg kutyafüle"

Ezzel nem értek egyet, minden politika mögött van valamilyen ideológia, eszme. Különben csak a nyers erő maradna. Az eredettörténetük elsősorban nem is kifelé, hanem befelé hatott. Egy apró történelmi részlet, ami szemlélteti ezt:
"Erdélyben mind erősebb a törekvés - Moga püspök vezetésével -, hogy megváltoztassák a "három natio" rendszerét, s elismertessék a románság politikai jogait.
Az akkor tanuló Bariț emlékezéseiből tudjuk, hogy a kolozsvári magyar iskolákban tanuló román fiatalok az 1820-as évek végén a jó előmenetel jutalmául kapták Petru Maior könyvét egy Simion Ramințai nevű orvostól. Akik elolvasták, írja Bariț, "áttüzesedtek azoktól az ismeretektől, amelyeket a könyv, mint valami orákulum, feltárt előttük a román nemzet származásáról és egész történetéről."

Terézágyú 2020.02.13. 15:26:01

@entrpnr:
persze, a dákoromán-elmélet olyasmi volt a románoknak, mint nekünk a hun=magyar elmélet...
Persze sok különbség is van a két dolog között, és nem utolsósorban azt is elfelejtjük, hogy a "civilizált rómaiak voltak az őseink" az jobban tetszik pl. a nyugatnak is, mint az, hogy "barbár hunok voltak az őseink"...

padlogaz 2020.02.13. 15:41:18

@frikazojd:
szerencsére elődeink mohács után nem ezt a hozzáállást követték, és nem elköltöztek a török uralom alatt álló részekről, hanem inkább kivárták a lehetőséget, és - 150 évvel később - kiverték a törököt az országból...

történelmi távlatban a határok gyakran változnak, attól, hogy most nem realitás, még az lehet 100, 150 vagy 200 év múlva. csak ehhez az is kell, hogy a magyarságnak fontos legyen.

horace 2020.02.13. 15:42:40

Ma ebbe az irányba bontakozik ki az orbáni politika. Kárpát-medencében növeli a gazdasági befolyást, kulturális téren egyelőre a focit látom és a családpolitikának is van ilyen iránya. Egyetértek, hogy a Trianon kérdését napirenden kell tartani. A békeszerződés óta több helyen is változtak az akkor meghúzott határok. Gondolok Jugoszlávia és Csehszlovákia felbomlására. Magyarország is került már helyzetbe 1989 decemberében Csaucseszku bukásakor. Ha akkor kellő támogatottsága van a kormánynak, hallgatnak az akkori MDF-es politikusokra, /pl.Raffai Ernőre/, akkor ma nem beszélnék a székely autómiáról, mint megoldandó kérdésről. Megjegyzem akkoriban egy ilyen lépést éppen a Fidesz ellenzett volna a legjobban/Nemrégen egy újabb lehetőség előtt álltunk. Amennyiben sikerül Putyin terve Ukrajna újra felosztására, akkor ma a Tisza teljesen magyar folyó. Sajnos a Krim megszállása olyan nemzetközi tiltakozásba ütközött, ami feltartóztatta Putyint az eredeti tervének végrehajtásában. Úgy gondolom hogy Trianon problémájának megoldása nacionalista politikával sohasem fog megoldódni, talán akkor, ha olyan államalakulat jön létre Európában, amely felszámolja a határokat és a nemzeti régiók lesznek a meghatározók, és ezáltal lehet egyesíteni a magyarságot a Kárpát-medencében./ addig is kellenek az orbáni intézkedések/

deneskata 2020.02.13. 16:01:42

100 év telt el. Nem tudok elképzelni olyan történelmi szituációt - kivéve, ha háborúban legyőzzük a románokat vagy a szlovákokat - hogy ezeket a területeket visszaszerezzük. Háborút pedig a magyarság épeszű része biztos nem akar. (Bár mostanában kétlem, hogy az épeszűek lennének többségben :( ) Ráadásul, minek nekünk Erdély vagy a Felvidék? Hiszen a megmaradt területeket sem vagyunk képesek fejleszteni. Tessék megnézni Észak-Magyarországot...
Ostoba álmodozás ez. Tessék dolgozni azon, ami megvan, nem a szomszéd kertje után ácsingózni.
Azt gondolom, aki még 100 év után is ezen járatja az eszét, az nem is igazi magyar, hiába hangsúlyozzák, hogy "magyar az, akinek fáj Trianon". Az súlyos kisebbségi érzéssel küzd, nem érzi a magyarságát teljesnek ezen területek nélkül. Legyen büszke arra, ami van! Más kérdés, hogy mainapság nemigen talál az ember idehaza bármit is, amire büszkének lehet lenni. :( Lehajtott fejű ország lettünk. De meg kell próbálni!

Fideszes vagyok tehát lopok 2020.02.13. 16:12:30

@padlogaz: "szerencsére elődeink mohács után nem ezt a hozzáállást követték, és nem elköltöztek a török uralom alatt álló részekről, hanem inkább kivárták a lehetőséget, és - 150 évvel később - kiverték a törököt az országból..."

Teljesen tudat- illetve történelmi zavaros vagy, hála a korszakokat végighazudozó magyar történelem oktatásnak.

Elöször is elődeid hova költöztek volna el, ha még be is fogadta volna a magyar migirket valamelyik ország, akkor ugyanolyan sorsuk lett volna mint ahogy a zsidókkal bántak. Hacsak nem az Uralhoz költöztek volna vissza az elődeid és akkor m ost onnan nezetnél. Vagy Palesztinából.

Másodsorban, a te magyar elődeid egy darab törököt sem vertek ki (pont az általad említett korszakban éppenséggel behódoltak nekik), ezt a problémát az osztrákok és szövetségesi hadereje oldotta meg, Prinz Eugen vezetésével. Ezért se nyertek a te elődeid semmit a törökök kiverésével, mert akik a törököket kiverték, cserébe maradtak, így a te elődeid csak gazdát cseréltek, a szulejmánt a Habsburg császárra. S aztán azok maradtak az önmaguk szabadsaágharcát megvívni nemtudó elődeid nyakán.

Ja, mindebböl az is követketik, hogy Magyaroszág már akkor sem védte meg se Európát, se a kereszténységétl, pont annyira nem mint ahogy ma se a migriktöl, hiába hazudja ezt a felcsúti Önjelölt idióta.

Fideszes vagyok tehát lopok 2020.02.13. 16:17:33

@horace: " a Trianon kérdését napirenden kell tartani."

Neke d se sok eszed van. Aztán mi a f.szra jó a Trianoni traumát napirenden tartani azt leszámítva, hogy:

- minden senkiházi politikus ere bazírozva hecceli a népet és tartj ezáltal magát hatalmon, bármennyit lop is mellette, mert a birkának fontosabb a történelmi trauma, mint a jelen helyzete
- egy darab négyzetcentiméternyi terültetet se fog egyetlen szomszédos ország se engedni visszacsatolni a magyarokhoz
- meg mint csatoljon, ahol már a negyedik generáció van Trianon óta, a falvak, városok népessége még jobban összevegyült. A végén csak a két Sri lankai péket kapod vissza, de semmi egyebe!

morph on deer 2020.02.13. 16:44:30

@Gery87:
Tényleg nem azért lett Erdély román mert dákó-román elmélet, hanem a román dákó gyakorlati használata miatt.
Végül is: “azé az ország, aki teleszüli”- vagy mi...

morph on deer 2020.02.13. 16:53:44

@horace:
“ Ma ebbe az irányba bontakozik ki az orbáni politika. Kárpát-medencében növeli a gazdasági befolyást, kulturális téren egyelőre a focit látom és a családpolitikának is van ilyen iránya.”

Az egyedüli eredmény amit eddig bárki is képes felmutatni, az EU-hoz való csatlakozás, és a Schengen által kinyílt határok.
Normális ember, aki magyar, és akinek számít Trianon, nem hiszem, hogy az EU ellen kampányolna, függetlenül attól, hogy hány fociakadémia épül a határon túl.
Ehelyett azon kéne dolgozni, hogy végképp eltűnjenek a határok, és végre ne legyen jelentősége, hogy ki melyik országban lakik!
Ezt semmilyen gazdasági vagy egyéb együttműködés nem helyettesíti, fel kéne fogni végre.

blaubner 2020.02.13. 16:58:21

@Fideszes vagyok tehát lopok:
azért mert frusztrált vagy a napi politikától, még megpróbálhatnál történelmi távlatokban gondolkodni, de legalább kulturáltan vitatkozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 17:04:08

@Gery87:

Senki se álmodik mindentvisszát. Az igény a határ arébb tolása 50 km-rel és a Székelyföld.

entrpnr 2020.02.13. 17:05:30

@morph on deer:
Fontos, de nem feltétlen szükséges az etnikai többség. Léteztek - hosszú időn át is - olyan államok, amelyek uralkodó "nemzetisége" kisebbségben volt. A Kazár-Birodalom, A kalmari unióban létrejött államszövetség vagy a Brit Birodalom. (Könnyen lehet, hogy a honfoglalás után létrejött magyar állam is ilyen volt.) Ha nem a felvilágosodás elvei alapján működtetjük az államot, akkor sok etnikum képes lehet egymás mellett élni.

padlogaz 2020.02.13. 17:08:19

@morph on deer:
szerintem semmi sem fekete-fehér. szvsz van ráció abban, hogy orbán gazdasági-kulturális befolyást épít a kárpát-medencében, amelyenk egyik központi eleme az ott élő magyarság gazdasági megerősítése, a "szülőföldön maradás" érdekében (is).
ez nyilván a magyarországi vállalatok számára automatikus piacot is jelent.
ennek politikai következménye - és ennek mértéke és prioritása már ízlés dolga - a kinti fideszes szavazóbázis megerősödése. ehhez persze az is kellett, hogy a baloldal teljesen maga ellen haragítsa a határon túli magyarokat 2004-ben.
e mellett persze, én is azt gondolom, hgoy teljesen értlemetlen az eu-val szembe menni, pont velük szövetségben lehetne még hatékonyabban érvényesíteni a nemzetpolitikai célokat (is), a jelen elszigeteltségünkben még a minimális támogatást sem kapjuk meg tőlük, lásd ukrán nyelvtörvény.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.13. 17:19:34

@Ballib vagyok mert rettegek: "A Soros irányította háttérhatalom Trianonban elcsatolta a magyar terüleket" - te idióta! Soros 1930-ban született.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.13. 17:22:22

És szerintetek a magasabb szlovák életszínvonal mellett, a felvidékiek akarnak Mészáros Lőrinc jobbágyai lenni?

Az antiochiai szent kézigránát 2020.02.13. 17:41:12

Megtörtént, azt pont. Csak ezek a seggfájós turbómajmok szoktak ajvékolni rajta, de hát ők amúgy is mindig kell valakit hibáztassanak az elcseszett életükért.

Fülig José 2020.02.13. 17:44:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ez a mi ballibünk, csak ilyen fura humora van... :-) a narancsos ballib gyökeret könnyen fel lehet ismerni, a segglyukát keveri az orrlyukával...

2020.02.13. 18:14:46

"Mit tanulhatunk a románoktól?"

Hmm...
Én elsorolnám:
1. Hamis történelem tanítást
2. Diplomáciai szempontból épp az aktuális erőviszonyok szerinti kormányalakítást, természetesen mindig a nyertes vagy erősebb oldalára állást. (jó, lefordítom, jellemtelen köpönyegforgatást.)
3. Politikai oldaltól független nacionalizmust.

"helyi képviseleteik többnyelvűek lennének, akár egész Erdély területén. Elsőként a kiírások, nevek, feliratok, de idővel akár a dolgozóiktól megkövetelhetnének minimális magyar-angol-német nyelvtudást, kiszolgálást is."

A hangsúlyt a magyarra helyezve persze.

2020.02.13. 18:21:07

@Fideszes vagyok tehát lopok:

"meg mint csatoljon, ahol már a negyedik generáció van Trianon óta, a falvak, városok népessége még jobban összevegyült."

Ha anno az nem volt gond, hogy pl. Pozsony lakosságának csak elenyésző hányada volt szlovák, akkor most miért lenne gond ilyen apróságon rágódni ?

2020.02.13. 18:29:05

Amúgy sajnos azokkal értek egyet, akik szerint nagyon kicsi az esély a területi revízióra. Egy esetleges konfliktus esetén, nincs a világnak az a nagyhatalma, amely a nyersanyagforrásokban szegény Magyarországot támogatná a környező országokkal szemben. Miért állna 13-14 millió magyar mellé, 50 millió egyéb nemzetiséggel szemben?
Nagyon speciális szituáció kellene ahhoz, hogy "helyzetbe" kerüljünk.
Egy fegyveres konfliktus esetén gyanítom úgy járnánk, mint anno Szerbia.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.13. 19:05:59

Mondjuk ez tényleg egy igazságtalan döntés volt,az tény.Max. azért kell küzdeni,hogy a kisebbségbe szorultak jogai meglegyenek.

Panelmedve 2020.02.13. 19:27:33

Trianon egy trauma volt, igazságtalanság és tragédia is. ... DE ... nagyon régen történt, idén épp 100 éve. Minthogy sajnos esélytelen bármi módon is visszacsinálni, felesleges folyamatosan foglalkozni vele. Ez van.

illaim 2020.02.13. 19:56:53

@Gery87: Nem szégyelled magad? A beírásodban hemzseg a helyesírási hiba! Nyelvében él a nemzet!
Milyen magyar vagy te? Aki nem képes a helyesen magyarul írni!?

illaim 2020.02.13. 20:16:37

1910.-ben volt egy népszámlálás a Monarchiában. Az akkori adatok szerint, a Magyar Koronához tartozó területen a magyarság számaránya 47% volt a népességhez képest! Tehát a magyarság volt, a legnagyobb számú kisebbség! Ha a magyarságnak joga van az önrendelkezéshez, akkor ugyan olyan joga van, a szerb, a horvát, a sváb, a szlovák, a román, az olasz, a rutén, a lengyel nemzetiségnek is!

Volocsájev nem eshet el 2020.02.13. 20:43:53

54,5% volt a magyarság aránya. Horvátország és Szlavónia külön státuszban volt annak idején, amiből gyakorlatilag zökkenőmentesen kiléphetett, Fiume státszáról kellett volna egyeztetni (Magyarországon kivül Olaszország is igényt tartott rá)

Az elszakitott többi országrészben nem volt magasabb az új nemzetállam lakosainak az aránya, mint Magyarországon a magyaroké. Szlovákiában például a szlovákok aránya 48,1% volt. Etnikai igazságtételről beszélni aligha lehet. nagyhatalmi szempontok döntöttek szűklátókörű politikai szempontok és eléggé kitapintható rasszista inditékok alapján (a magyar alacsonyabbrendű)

Trianon legfőbb tanulsága, hogy mennyit érnek a fejlett Nyugat álszent jelszavai a gyakorlatban. Csak annyira érdemes elköteleződni ezeknek, amennyire érdekünkben áll az adott helyzetben

Volocsájev nem eshet el 2020.02.13. 20:50:56

@illaim:
"Ha a magyarságnak joga van az önrendelkezéshez, akkor ugyan olyan joga van, a szerb, a horvát, a sváb, a szlovák, a román, az olasz, a rutén, a lengyel nemzetiségnek is!"

Ilyen alapon elszakadhatna pl. Marseilles Franciaországtól, mert többségbe kerültek a bevándorlók. Vagy Lampedusa szigete Olaszországtól, mert időnként több az afrikai migráns, mint az őslakos.

További nagyszerű 5letek?

de let e ... 2020.02.13. 21:20:33

@MAXVAL bircaman közíró:
Aminek semmi értelme az EU-n belül . A határok eltüntetéséért kell dolgozni .

Gery87 2020.02.13. 21:23:33

@entrpnr:

"Különben csak a nyers erő maradna. "

Az kellett hogy Erdély Romániáé legyen.
A többi csak a körítés, ha a többség elvére hivatkoznak az is elég és arra is lehet nacionalizmust építeni....a csehek megkapták Kárpátalját pedig nem volt sose része a cseh-szlovák nemzeti mítoszoknak....
A magyar eredetmítosz pl arról szól hogy "honfoglalás" erővel....nem arról hogy itt voltunk örök időktől fogva...

@morph on deer:

Végül is: “azé az ország, aki teleszüli”- vagy mi...

Én is ezt mondtam.
És nem is azért szültek, meg jöttek mert "dákóromán kötelesség" volt....

Gery87 2020.02.13. 21:25:07

@Volocsájev nem eshet el:

"Ilyen alapon elszakadhatna pl. Marseilles Franciaországtól, mert többségbe kerültek a bevándorlók."

ha rittyentenek rá egy működő és idővel a többség által támogatott szeparatizmust akkor miért ne lehetne?
Semmi nem örök, az államok, határok és az identitások sem....mindig minden változik...ez természetes....

Gery87 2020.02.13. 21:29:15

@Volocsájev nem eshet el:

"amiből gyakorlatilag zökkenőmentesen kiléphetett"

nem volt ilyen alapelv lefektetve.

"Trianon legfőbb tanulsága..."

Tanulsága az hogy ha nem tudod vonzóvá, azonosulhatóvá tenni az államot bizonyos csoportoknak akkor fellépnek ellene....
A csak felerészben magyarok lakta állam vezetése szerint az ország 100%-ban magyar identitású kell hogy maradjon....ez védhetetlen hozzáállás volt.

Gery87 2020.02.13. 21:33:48

@illaim:

A nyelvtannáciskodásoddal hagyjál békén....
Az hogy "milyen a magyar" meg "ki a magyar" azt nem te fogod eldönteni, minden szar ami ebben az országban történt az elmúlt 100 évben sokszor amiatt volt mert egyesek ebbe belepofáztak...

"Aki nem képes a helyesen magyarul írni!? "

a helyesen?
hehe:) bagoly mondja!

@MAXVAL bircaman közíró:

Akinek nem inge....

De bizony vannak akik álmodoznak....az egész "nemzeti radikalizmus" erről szólt a 2000-es években és még ma is vannak bőven ilyenek....

Volocsájev nem eshet el 2020.02.13. 21:50:56

@Gery87:
Szent István állameszméje nem arról szólt hogy 100% magyar és kész. De a Monarchia idején érvényes nemzetiségi, oktatási törvények se, igazából liberálisabbak voltak mint az utódállamokban.

Sok különböző nacionalizmus állt szemben egymással, mese hogy a magyar rosszabb volt bármelyiknél. Az is mese hogy önrendelkezéssel szakadtak el a területek, mert szó sem volt erről. Odaigérték a franciák a területeket hogy megosszák a Monarchia népeit, és ezt érvényesitették a győztes pozicióból. A belső feszültségekkel együtt még jó darabig fennmaradhatott volna a Monarchia. Pont azért volt szükség a szarajevói merényletre, hogy ne tudjon békésen átalakulni Ferenc Ferdinánd tervei szerint

Európai téridő 2020.02.13. 22:49:35

A blogger történelmi ismeretei meglehetősen hézagosak, ezért tévesek az "ajánlásai" is. Mert ha csak 1849-től vizsgálja a vizsgálandókat, különös tekintettel a dualizmus korára, akkor kimarad ebből a körből az 1848-as prágai első pánszláv kongresszus, amelynek Wikipédia-szócikke még a későbbi anarchista Bakunyin magyarellenes kirohanásából is idéz egy részletet. Vagy az is kimarad, hogy a bécsi udvar mennyi mindent kavart a magyarországi nemzetiségek fegyveres mozgalmaiva - "Fut Bécs felé Jellasics a gyáva"(Petőfi) -, amit aztán "nemzetiségi kérdés"-sé szelídített az udvar agitprop gépezete. Meg hát, hogy is volt az, hogy a gyagya V. Ferdinánd átadta a trónt a 18 éves Ferenc Jóskának? És mi volt a helyzet az ottani udvaroncokból kikerült kvázi-régensekkel, egyáltalán kik voltak ők, milyen nemzetiségűek voltak? És miféle "testület" javaslatára hozta meg az ifjú uralkodó az utólag hibásnak bizonyult döntéseit, amelyek elvezettek az 1866-os königgrätzi (Hradec Králové) csatavesztésig, amely majdnem a Habsburg-birodalom bukását eredményezte. Kik is spekuláltak erre a bukásra és kik nem? Így kerül aztán képbe az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés, amelyből talán éppen emiatt hagyták ki a cseheket, akiket Szilézia elvesztése után a magyar fejlődés rovására kompenzált még Mária Terézia és az utána következő uralkodók. Bizony vélelmezhető, hogy a trializmus elvetése miatt volt a csehekben némi bosszúszomj. Aztán 1915-ben bizony megírta a cseh Benes a "Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot" c. röpiratot, amely egy évvel később került kiadásra és "érző" fülekre talált az Antant-politikusoknál. Románok: volt 1691-ben egy Diploma Leopoldinum, amely az erdélyi fejedelemségből kormányzóságot csinált, guberniumot, császári fennhatóság alatt. Arról nem biztos, hogy még megvannak az iratok, hogy a török hódoltság alatt nyögő Moldvából és Havasalföldről hány oláh menekült át a Habsburg-uralkodó ilyen-olyan jóváhagyásával Erdélybe, szervezetten-e, vagy beszivárogva, úgy, mint Nyugat-Európába a muszlimok, először az előörs, aztán a szűkebb csald, majd a tágabb rokonság "családegyesítésével". A többi nemzetiség beszivárogtatása, betelepítése, illetve a magyaroknak elhagyott otthonaikba való visszaköltözésének megakadályozása is része volt az "oszd meg és uralkodj" poltikájának. És akkor még nem is esett szó az "etnikai tisztogatás" osztrák-török-magyar, majd osztrák-magyar háborúskodásokkal megvívott "végrehajtásáról", amely a magyar etnikumnak a megfogyását eredményezve szintén hozzájárult a Magyar Királyság soknemzetiségűvé válásához. Szóval, volna mit kutatniuk az "igazi" történészeknek és nem a kurzustörténészeknek.

a nagy hohohorgász 2020.02.13. 23:23:14

az hogy van hogy az összes trianon ellenző azt mondja hogy minek az nekünk de a szomszédjától 1 forintot is sajnál? Itt a legtöbb értelmes ember nem akar tankkal nekimenni romániának de ha valami egyszer a tiéd volt azért fáj a szíved. És aki ezt sem érti meg az egy nincstelen szaralak ráadásul hazug is. Azért mert neked nem jelent semmit azért fogadd már el hogy valakinek jelent. És itt megint bejön a híres liberális elfogadás. Nektek csak a pénz számít, mi ezt tudjuk ... de van akinek van nemesebb dolog mint a pénz. Az őseink nem azért haltak hogy mi azt mondjuk jöjjön a román budapestig. Bár a pesti gecik még azt is bevállalnák mert leírta az index hogy romániában nagyobb a fejlődés. Nektek egyszerűen nincs hazátok csak házatok. Nem baj ez, csak te ne akard nekem megmondani mit érezzek!

a nagy hohohorgász 2020.02.13. 23:35:23

én például simán odaadnám a szívtelen judapestet a románoknak és a szlovákoknak Erdélyért és a Felvidékért, minden gazdasági hátránnyal együtt. Tisztelet a kevés budapesti érző honpolgárnak. Akkor megtudnátok hogy miről beszélünk hontalan senkik.

a nagy hohohorgász 2020.02.13. 23:39:49

és még egyszer mondom nem a szlovákokkal és a románokkal van bajom hanem azokkal a magukat magyarnak valókkal aki 1 forintért hazát váltanának.

a nagy hohohorgász 2020.02.13. 23:49:29

Én amíg fel nem nőttem nem tudtam hogy szakadhatott 3 részre az ország. Mert az hogy jött a török oké, de a másik kettő.. most már értem, de hánynom kell tőle. De ez nektek oké, pedig szintén magyarnak vallod magad, amit elfogadok csak nem értem, hogy akkor Te mitől tartod magad magyarnak? De komolyan, elfogadom, csak mondjátok már meg hogy nektek mit jelent az hogy magyarnak vallod magad?

0dzsud0 2020.02.14. 01:36:04

@Pipas: Igen, ez sajnos egy valóban iszonyatosan retardált gondolat volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 05:16:18

@de let e ...:

Határok mindig vannak. A lényeg: kié a terület. Sose jó, ha nem a miénk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 05:19:59

@Gery87:

Tárgyalási alap. Alapvető üzleti módszer: túl sokat kell kérni, hogy aztán legyen miből alkudni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 05:22:28

@Gery87:

A magyar elit a francia modellt akarta bevezetni, csak ehhez nem volt meg a megfelelő erő, ennyi az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 05:26:25

@Gery87:

Számomra a legérdekesebb a zsidó mítosz. Míg szinte minden nép azt próbálja bizonyítani, hogy ő a legősibb, s földje ősi hazája, addig a zsidó nép azt állítja magáról, NEM ősi nép (persze ma már az, de ez más kérdés), s a hazája nem eredetileg az övé, hanem Isten adta nekik később.

S ebben hasonló a magyar hozzáállás, azaz a magyar mítosz sose mondja, hogy ez aterület ősi, hanem "jöttünk és meghódítottuk".

DFK 2020.02.14. 05:26:50

@Az antiochiai szent kézigránát: ezt ugye elmondod egy másik nép tragédiája kapcsán is, ugye? Ja, nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 05:28:57

@Volocsájev nem eshet el:

Most ezzel elmondtad az emberi történelmet. Igen, így lesz minden új állam. Megszakad a közösség tudata, s a rész elszakad. Időnként meg afordítottja: közösség közös tudatot alakítanak ki, s lesz egy új egység.

A tanulság: erősnek kell lenni, nem szabad soha annyi idegent beengedni, ami már veszélyezteti az egységet, meg kell tartani a belső kohéziót.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 05:32:02

@Volocsájev nem eshet el:

Valójában Trianon legfőbb tanulsága: ne háborúzzunk nyomos ok nélkül, mert esetleg veszítünk, s az ellenség kihasználja helyzetét.

Ezt ma is követni kell. Ezért is maximálisan helyes Orbánék külpolitikája: csökkentette az euroatlanista függést, s jó viszont épített kis más hatalmakkal. Így az euroatlanti kóceráj elkerülhetetlen összeomlása nme fog minket is eltemetni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 05:33:35

@illaim:

Mindenkinek joga van önrendelkezéshez. A gond Trianonnal éppen az, hogy a magyar többségű területek nem önrendelkezhettek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:25:26

@bandiras2: ha a magyarok azért üzentek hadat Szerbiának, mert a briteket zavarta az osztrák-magyar monarchia, akkor a magyarok kurva idióták voltak, és megérdemelték Trianont.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:27:06

@Ballib vagyok mert rettegek: "A Soros irányította háttérhatalom Trianonban elcsatolta a magyar terüleket "

Soros 1930-ban született, te elmebeteg!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:27:57

@élveteg: 70 év múlva nem lesz magyar Erdélyben és Felvidéken.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:29:07

@Gery87: a magyarok lassan Magyarországot se tudják benépesíteni. a magyar náciknak is csak a pofájuk nagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:31:45

@padlogaz: 100 év múlva nem lesz magyar Erdélyben és Felvidéken, és bármilyen háborúban 2 perc alatt szarrá bombáznak minket. az sem igaz, hogy a magyarok verték ki a törököket, az osztrákok verték ki őket. meg is kapták a visszahódított területeket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:33:02

@horace: " talán akkor, ha olyan államalakulat jön létre Európában, amely felszámolja a határokat és a nemzeti régiók lesznek a meghatározók"

Orbán ez ellen van. tehát nem, Orbán nem a jó irányba halad ebben a kérdésben sem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:35:53

@deneskata: "ha háborúban legyőzzük a románokat vagy a szlovákokat "

ez ugyanúgy elképzelhetetlen, mint az, hogy háború nélkül vegyük el Erdélyt és Felvidéket.

"(Bár mostanában kétlem, hogy az épeszűek lennének többségben :( "

többségben vannak, csak a Fidióták hangosabbak és erőszakosabbak. a Fidióták nincsenek 50%-nyian. a Fidesz régóta nem szerzett 50%-nál többet. és az csak a szavazók 50%-a.

"Ráadásul, minek nekünk Erdély vagy a Felvidék? Hiszen a megmaradt területeket sem vagyunk képesek fejleszteni. Tessék megnézni Észak-Magyarországot..."

ja

"Ostoba álmodozás ez. Tessék dolgozni azon, ami megvan, nem a szomszéd kertje után ácsingózni.
Azt gondolom, aki még 100 év után is ezen járatja az eszét, az nem is igazi magyar, hiába hangsúlyozzák, hogy "magyar az, akinek fáj Trianon". Az súlyos kisebbségi érzéssel küzd, nem érzi a magyarságát teljesnek ezen területek nélkül. Legyen büszke arra, ami van! Más kérdés, hogy mainapság nemigen talál az ember idehaza bármit is, amire büszkének lehet lenni. :( Lehajtott fejű ország lettünk. De meg kell próbálni!"

ja

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:37:26

@blaubner: " kulturáltan vitatkozni."

ez neked nem sikerült. a vita azt jelenti, hogy érvelsz. te ilyet nem tettél.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:38:27

@MAXVAL bircaman közíró: elmondták, hogy ez miért idióta álmodozás. te elmebeteg vagy, tőled nem meglepő.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:40:19

@entrpnr: "Léteztek - hosszú időn át is - olyan államok, amelyek uralkodó "nemzetisége" kisebbségben volt. "

ha ezt elfogadod, akkor semmit nem mondhatsz az ellen, hogy Erdély a románoké, vagy Felvidék a Szlovákoké, hiszen szerinted ez még akkor is jogos lehetne, ha kisebbségben lennének. de nincsenek.

miért lennének ezek a területek a kisebbségi magyaroké? miért nem a többségi románoké és szlovákoké?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:41:27

@padlogaz: "az ott élő magyarság gazdasági megerősítése, a "szülőföldön maradás" érdekében (is)."

Orbán ebben semmit nem ért el, a politikája hülyeség.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:42:12

@padlogaz: "az ott élő magyarság gazdasági megerősítése, a "szülőföldön maradás" érdekében (is)."

Orbán a magyar állampolgársággal pont ennek az ellenkezőjét érte el.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:44:34

@inteligens elenzéki: tehát te vállaltan középkori szintre akarsz visszamenni. és még egy vesztes háború se lesz indoknak melletted. idióta vagy.

vergyula 2020.02.14. 07:45:58

@de let e ...: Én is erről álmodozom, de jelenleg utópiának tűnik.

bandiras2 2020.02.14. 07:46:00

@math0:
Óbazmeg...
A britek csak ürügyet akartak. Ha nem ezért, akkor találtak volna bármi más ürügyet hogy hadat üzenjek a központi hatalmaknak.
A briteket már régen zavarta a német gazdasági térnyerés, és ha sikeresen integrálják a monarchiát a gazdasági szerkezetükbe, akkor a briteknek komoly gazdasági kivívója akadt volna.
Erre a háborúra a britek már 10 éve készültek. Trianon és a békeszerződés részletei már csak a végső simítások voltak, hogy közép európa mindörökre megosztott maradjon, nehogy egyesült gazdasági tömbként konkurenciát jelentsen.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:48:17

@Volocsájev nem eshet el: de, az új határok közelebb voltak az etnikai határokhoz, mint Nagymagyarország. a vesztes háború miatt nem nekünk kedveztek. nem kellett volna hadat üzenni, idióták!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 07:49:45

@Volocsájev nem eshet el: " Marseilles Franciaországtól, mert többségbe kerültek a bevándorlók. "

melyik kerület, milyen nemzetiségű, milyen többség, és hova a faszodba szakadna el?!

vergyula 2020.02.14. 07:52:11

@math0: A Földközi-tengerhez csatolódna. :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 09:10:56

@MAXVAL bircaman közíró: na, ma 8:56-kor kapcsolt át a Fidióta droid lemezjátszó üzemmódba, mert elfogyott a programtárja

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 09:13:18

@bandiras2: ez egy ócska betörő idióta mentegetőzése a bíróságon: "bírónő, azért raboltam ki a szomszédot, mert ő akart kirabolni engem".

bazdmeg, MAGYARORSZÁG HADAT ÜZENT. erre nincs mentség, nincs mentegetőzés, te pszichopata barom!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 09:15:49

@Európai téridő: érthetetlen zagyvaság. mi a faszt akartál ezzel mondani? cáfol ez bármit is? NEM.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 09:17:13

@a nagy hohohorgász: " ha valami egyszer a tiéd volt azért fáj a szíved. "

az ilyen idiótákat mint te szokta elvinni a rendőrség, mert zaklatják az ex-barátnőjüket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 09:19:26

@a nagy hohohorgász: semmiképpen nem azt, hogy olyan elmebetegek vagyunk, mint te.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 09:22:25

@a nagy hohohorgász: Erdély és a Magyar Királyság a középkorban éppen azért szakadt ketté, mert akkor még a nemzetállam nem volt olyan fontos, másrészt azért, mert a Magyar Királyságot a Habsburgok megszerezték, és Erdély valamennyire független tudott lenni.

De hát egy olyan idióta, mint te, nem ismeri a magyar történelmet, de itt magyarkodsz ezerrel, te elmebeteg!

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 09:34:33

Ugy fogunk gondolkodni Trianonrol IS, ahogy nagyvezerunkk Orban Viktor elrendeli.

Az Auroras kulonutas gondolkodas a 4 fal kozott kepzelheto el.

blasiusii 2020.02.14. 09:38:04

Számomra az az elképesztő, hogy az utóbbi években, évtizedekben is csak a prolik politikai megvezetése volt a magyar politika számára az elsődleges. Orbán a baloldaliak ellen hergel, Gyurcsány anno pedig a külhoni magyarok ellen. SENKI nem bírt egyfajta legalább fél-objektív nemzetiségi politikát, nézőpontot felvenni, csak a hergelés megy. És ilyenkor ugyanúgy hergelés az, ha külhoni magyarokat a "semmiből" fontos pozíciókba pakolnak, meg az is hergelés, amikor leszlovákoznak egy felvidéki magyart. Ahelyett, hogy kicsit gondolkoznánk értelmesen. De ez itt, Kelet-Európa határán valahogy sosem elég fontos.
Igenis, kell támogatni a külhoni magyarokat, de azt is be kell látni, hogy a magyar állampolgárság megadása is szimplán kicsinyes politikai húzás volt. Azt is sajnos be kell látnunk, hogy nem fognak visszakerülni ezek a területek, a magyarok száma pedig folyamatosan fogyni fog, tehát a "nemzetmegtartó" intézkedések, akármekkorák is, nem fogják visszafordítani a folyamatot... Ez nem a Közel-kelet, ahol az izraeliek megvásárolják-beköltözik a palesztin területeket, aztán csak kitűzik a zászlót.
Hovatovább, mindig előre kell tekinteni, nem lenne gond, ha 2020-ban az elsődleges az lenne, hogy a mai modern Magyarország hogyan lehetne versenyképesebb, hogyan lehetne jobb életet létrehozni itt, és ez a gazdasági-kulturális előny amúgy hosszú távon akár azt is előidézhetné, hogy a környező országokban pl. elkezdenének magyarul tanulni. Tudom, ez extrémen hangzik, de játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha Ausztria helyett mi lennénk a környező országok kiemelkedően legerősebb gazdasága? Igen, sokan jönnének ide dolgozni, és a gazdaság miatt a környező országok is megtanulnának magyarul. A jövőbe tekintés és a ma fejlesztése így sokkal többet jelent, mint a múlton való kesergés. (Az csak politikai gumicsont.)

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 09:42:06

@blasiusii: Magyarorszag elkepeszto fejlodes elott all. Sot mar benne van. Az egesz vilag minket irigyel.

Európai téridő 2020.02.14. 10:03:50

@math0: Naná, hogy a hozzád hasonló csökött agyú internáci balfax hülyelvtársak nem értik.

Fideszes vagyok tehát lopok 2020.02.14. 10:25:45

@Nincs közöttünk csicska: @Európai téridő:

Idióta orbán felszopók, a mai Trianont orbán hozta az országra, aki alatt már EGYMILLIÓ magyar él és virul külföldön, mint a ti diktatúrátokban.

Ezen nem zokogtok ti fizetett birkák???? Ezeket a lelépett magyarokat ti már nem csatoljátok vissza, még eröszakkal serm!

entrpnr 2020.02.14. 10:29:29

@math0:
Nézd meg a Brit Nemzetközösséget, azzal együtt is, hogy sok tekintetben már csak szimbolikus az összetartozása. Nézd meg a függetlenségi népszavazásaikat. Miért nem szavazták meg a skótok, kanadaiak a függetlenséget, miért nem változtatták meg Ausztrália zászlaját és vágták ki belőle a Union Jacket? Miért fontosabb az észak-íreknek az Egyesült Királysághoz tartozás, mint egy egyesült Írország létrehozása?
Szerintem azért mert megértették, hogy többet kaptak az angoloktól az évszázadok alatt mint, amit elvettek tőlük. Fontosabb a közösség, mint, hogy "egyéniségek legyenek" nemzeti értelemben.
Nyilván egy ilyen hosszú együttélésnek természetszerűleg voltak negatív fordulatai, "fekete lapjai", de a teljes képet kell nézni.
Ha ezzel a szemüveggel nézzük a Kárpát-medence népeit, akkor látjuk, hogy a függetlenség és szeparatizmus győzelme a szlovákok, a románok (de lehetne említeni akár a szerbeket is a délvidéki mészárlás miatt) esetében milyen következményekkel járt. Elsősorban ránk nézve, de saját magukra nézve is. Nehogy már azt gondoljuk, hogy akikben 100 év után is szinte engesztelhetetlen érzelmek működnek, zavarja őket a "legyőzött fél" közeledési szándéka, érdekérvényesítése, az teljesen normális lélekkel rendelkezik. Képes más területeken (befelé, saját népük irányában vagy a nemzetközi kapcsolatokban) teljesen jó döntéseket hozni. Trianon nemcsak a magyarságra hatott negatívan, hanem a győztes szomszédainkra is - ellentétes előjellel.

A honfogalás utáni magyar államot azért hoztam példának, mert nem volt átütő magyar többség, mégis sikerült a magyarságnak és a Kárpát-medencében élő népeknek egy működő együttélést megvalósítani úgy, hogy nem volt "magyarosítás" 19. századi mintára, a szlávok "szláv nyelvű magyaroknak" maradtak meg. A magyaroknál megvolt ez a "know-how", a tudás, hogyan kell egy multietnikus államot működtetni. Ezt a "know-how"-t nem nagyon látom a szomszédainkál. És ez a probléma.

A magyarokban megvan a képesség erre és újra fel tudnánk fedezni hagyományainkban, történelmünkben, ha lenne rá akarat. És ennek segítségével meg tudnánk találni >közösen< a szomszédokkal az együttélés 21. századi kereteit.

Európai téridő 2020.02.14. 10:44:53

@Fideszes vagyok tehát lopok: Az vagy, akinek engem monasz, hülységeket író internáci balfax hülyelvtárs balcsicskabirkabarom!

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2020.02.14. 10:53:26

@MAXVAL bircaman közíró: "Ma este lesz seggtánc a Soros-romkocsmában?" - Elvtárs! A randijait ne munkaidőben egyeztesse!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 11:10:39

@entrpnr:

Kanada független, csak szóklok. Mégpedig népszavazás nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 11:12:10

@entrpnr:

"A magyaroknál megvolt ez a "know-how", a tudás, hogyan kell egy multietnikus államot működtetni."

Sajnos nem volt. Eleve nem is volt erre vevőkészség a másik oldalon.

entrpnr 2020.02.14. 11:22:38

@MAXVAL bircaman közíró:
Kanada csak a Nemzetközösség része, Skócia meg az Egyesült Királyságé. Összevontam a két dolgot, egyébként úgy emlékeztem, hogy volt Kanadában népszavazás, hogy kilépjenek-e a Commonwealth-ből.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.14. 11:25:15

@Gery87: ha lett volna népszavazás..tudnánk mennyien nem akartak volna romániában élni.
volt?
ugye nem?

entrpnr 2020.02.14. 11:25:56

@MAXVAL bircaman közíró:
Szerintem az Árpád-kor egy jó példa erre, a horvátokkal való kvázi-perszonálunió szintén. Nem azt állítom, hogy tökéletesen működött mindig, de nem volt a Magyar Királyság a "népek börtöne".
A románokkal való viszonyról éppenséggel lehet mondani, hogy sosem volt megfelelő. Nem a véletlen műve a mai helyzet azért.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.14. 11:32:21

a topikhoz pedig, trianon jóvátétele az lehetne, ha a 4 bécsi döntés szerinti határokat visszaállítanák MINIMUM, és az összes román pucolnak vissza a regátba (a trianoni, majd a bécsi szerződés is tiltja az etnikai viszonyok módisítását, ezt ők aláírták, megszegték, semmi keresni valójuk erdélyben)

2020.02.14. 11:43:00

@math0: "Ostoba álmodozás ez. Tessék dolgozni azon, ami megvan, nem a szomszéd kertje után ácsingózni."

Ha a te birtokod 2/3-át lenyúlnák a szomszédaid, ezek szerint nyilván, te nem ácsingóznál utána, lehajtott fejjel keményen dolgoznál tovább.
Mondjuk ez is egy alternatíva :))

Volocsájev nem eshet el 2020.02.14. 11:49:38

@entrpnr:
Szerintem nem igazán tudod, hogyan jött létre a brit egység. Először is kellettek hozzá a britek, mint idegen megszálló hatalom (viking származásúak Franciaországból). Aztán szét kellett zúzni a kelta őslakosokat (lásd Walesi bárdok, Arany János). Aztán le ellett zúzni mindenkit a tengereken (Britanny, rule the wawes). Le kellett törölni a bennszülött népeket akik útban voltak (Ausztrália, Tasmánia)

És ezek után el kellett hitetni, hogy ez igy jó és természetes. Nálad sikerült is, ünnepeld kedved szerint

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 11:50:21

Megbosszujjuk

Ti letortetek a tukrunkot, de mi is letorjuk a tukrotokot

Nem leszünk gyarmat ! 2020.02.14. 11:53:41

A trianoni diktátum az európai törtnelem legyalázazosabb b űncselekménye volt. Amíg Magyarország nem kap jóvátételt és nem állítják helíre az ezeréves határokat addig nem lehet pozitívumokról beszélni

2020.02.14. 11:55:12

@Fideszes vagyok tehát lopok:

"Idióta orbán felszopók, a mai Trianont orbán hozta az országra, aki alatt már EGYMILLIÓ magyar él és virul külföldön, mint a ti diktatúrátokban."

És mi a köze ennek Orbánhoz ?
Jó, segítek semmi.
A fő ok, az a nyugateurópai magasabb jövedelem szint. Ami akkor is magasabb lenne, ha valami szent libsibolsi bagázs kormányozna nálunk. Sőt akkor még valószínű, szarabb lenne a helyzet, ha átnézzük a legutóbbi két évtized történetét.

Megy a szakképzett munkaerő kiszivattyúzása a keleti blokkból. A kormányzat politikai jellegétől függetlenül.

2020.02.14. 12:08:14

@FILTOL: "a topikhoz pedig, trianon jóvátétele az lehetne, ha a 4 bécsi döntés szerinti határokat visszaállítanák MINIMUM"

Hát, igen, minimum, mert igazság szerint Pozsony pl. anno 2020-ban sokkal inkább volt magyar, mint szlovák. pl. (Amúgy, ha visszakerülne, szerintem meglepődnénk, hogy még ma is hányan beszélik ott a magyart.)
Ha revízió tárgyát képezné a dolog, akkor ezt sem lehetne megkerülni.

konrada 2020.02.14. 12:16:14

@inteligens elenzéki:
...hát azért 2020 nem volt olyan régen...
;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 12:18:57

@entrpnr:

A Commonwealth eleve FÜGGETLEN államok közössége.

Nem volt népszavazás, a parlament döntött.

konrada 2020.02.14. 12:40:12

@inteligens elenzéki:
...de azért Matyi csak a nemzeti dolgokkal bölcselkedik így, mé'szarosra már elfogy belőle ez a fajta belátás, hogy ha már elbirtokolta a szomszéd a kertet, akkor a maradékon kell dolgozni, és nem ácsingózni..

(Amiben speciel igaza van, csak ekkora kettőslátással azért nem lehet egyszerű az élete!;))

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2020.02.14. 13:12:47

@inteligens elenzéki: "Ha anno az nem volt gond, hogy pl. Pozsony lakosságának csak elenyésző hányada volt szlovák, akkor most miért lenne gond ilyen apróságon rágódni ?"

Jelzem azért, hogy amióta számszerű népességi adatok léteznek, csak három évtizedig, a 1890-1910. évi népszámlálások alatt volt több magyar lakosa Pozsonynak, mint szlovák. Korábban egyértelműen német város volt, amelyben a zsidó és a szlovák lakosság után csak a negyedik nemzetiség volt a magyar.

hu.wikipedia.org/wiki/Pozsony#N%C3%A9pess%C3%A9g

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 13:25:42

@LvT: mondjuk ez igaz de errol kusolsz.

a tortenelem olyan lesz amilyet hamisitunk

wolves84lb 2020.02.14. 14:28:59

@inteligens elenzéki:
"Hmm...
Én elsorolnám:
1. Hamis történelem tanítást
2. Diplomáciai szempontból épp az aktuális erőviszonyok szerinti kormányalakítást, természetesen mindig a nyertes vagy erősebb oldalára állást. (jó, lefordítom, jellemtelen köpönyegforgatást.)
3. Politikai oldaltól független nacionalizmust."

Hm...vagyis, akkor orbán 10 evnyi kétharmad alatt is jóval bénább, mint a 100 évvel ezelőtti román kormányok? Mert ez a 3 pont jelenleg teljesen hozza a magyar életérzést, csak mi magyarok nem kaptunk cserébe egy erdélynyi területet.

Gery87 2020.02.14. 14:31:08

@Volocsájev nem eshet el:

"Szent István állameszméje nem arról szólt hogy 100% magyar és kész."

Szent István idejében nem volt "nemzetiség politka" maga a fogalom sem létezett, ne keverjük ide....

" De a Monarchia idején érvényes nemzetiségi, oktatási törvények se, igazából liberálisabbak voltak mint az utódállamokban."

Ez akkor már kevés volt....

"Sok különböző nacionalizmus állt szemben egymással, mese hogy a magyar rosszabb volt bármelyiknél. "

nem mondta senki hogy rosszabb lett volna, csak épp nagyon nem volt eredményes, mert amit akart az lehetetlen volt....

"Az is mese hogy önrendelkezéssel szakadtak el a területek,"

nem mese. voltak nacionalista mozgalmak és persze ott van a szerb, román anyaország is mögöttük...

" mert szó sem volt erről. Odaigérték a franciák a területeket hogy megosszák a Monarchia népeit, és ezt érvényesitették a győztes pozicióból. "

vesztettünk, ők meg győztek ez van.

"A belső feszültségekkel együtt még jó darabig fennmaradhatott volna a Monarchia."

És mire lett volna jó? A problémát elodázza de nem oldja meg.

Gery87 2020.02.14. 14:33:29

@MAXVAL bircaman közíró:

Nem akarnak tárgyalni.
Ha meg észszerű alapok helyett, teljesen irreális romantikus hülyeségekkel házalunk akkor semmit nem fogunk elérni...
etnikai alapokra kell helyezkedni.
ez az egyetlen út...

wolves84lb 2020.02.14. 14:37:24

@a nagy hohohorgász: szerintem ne igyál alkoholt, ha ennyire erős gyógyszert szedsz, mert megint telefosod a zinternetet a hülyeségeiddel.

Gery87 2020.02.14. 14:39:23

@MAXVAL bircaman közíró:

Franciaországban nyelvi különbségek voltak, az is főleg az újlatin ágon belül....nem sok eltérő nyelvű nép élt egymás mellett!!!! nagy különbség...a baszkokat meg a katalánokat, breatonokat, elzásziakat ők sem tudták asszimilálni szóval....ennyi.

wolves84lb 2020.02.14. 14:43:57

@bandiras2:
"Erre a háborúra a britek már 10 éve készültek. "

Aha...ahhoz képest eléggé szoptak a háborúban...még a törököktől is.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 14:58:46

"A családja már Franciaországban él, mégis magyar állampolgár szeretne lenni a kongói menekült fiú"

hazudozik a 444

szoljon valaki a lipcsyknek hogy mar nem 2015 van

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 14:59:40

"Nagy többséggel erősítette meg Mussolini díszpolgári címét a salòi önkormányzat"

csodalkozott ra a vilagra 444

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 14:59:55

@Gery87:

Most esélytelen a történet, de érdemes nem felejteni. Ennyi az egész.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 15:02:48

"Szakács Árpád zsidóviccel indította előadását a magyar kultúra ellenségeiről"

- sivizett az ellenseg Soros blogjan

morph on deer 2020.02.14. 15:05:23

@entrpnr:
“ A honfogalás utáni magyar államot azért hoztam példának, mert nem volt átütő magyar többség, mégis sikerült a magyarságnak és a Kárpát-medencében élő népeknek egy működő együttélést megvalósítani úgy, hogy nem volt "magyarosítás"

Így igaz!
Ahogy például a törökök sem próbáltak “törökösíteni” ! És sikerül egy működő együttélést megvalósítani, úgy 150 évig ...
Ugye milyen jó volt?

Gondolom fel sem merült, hogy míg a behódolásra kényszerült népekkel létezhet egy “működő együttélés”, az mindig a hódító, az erősebb nemzet érdekei és játékszabályai szerint történik, ugye?

Ahogy mi nem voltunk odáig az ilyen-olyan elnyomó hatalmakért, az gondolom eléggé egyértelmű, hogy velünk szemben ugyanúgy éreztek az általunk uralt kisebb népek, népcsoportok, és mindent megtettek érte, hogy kikerüljenek a fennhatóság(unk) alól.

Ha hiszed, ha nem, a függetlenség mindenki másnak is ugyanolyan fontos, mint nekünk, minden ellenkező híresztelés ellenére!

entrpnr 2020.02.14. 15:14:55

@morph on deer:
OK, de akkor ne álljunk meg, vigyük tovább a török párhuzamot.

Ahogy ismerjük a történelemből a rengeteg magyar-török háborút a 150 év alatt (előtte-utána is), ugyanúgy folyamatos a horvát-magyar, a szláv-magyar és a román-magyar háborúk sora 900-tól mondjuk 1830-ig, meg sem tudom őket számolni. Hát te?

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 15:23:05

"Egy előkerült szexvideó miatt nem indult a párizsi polgármester-választáson a kormánypárt jelöltje"

Ez van ha nekrofil az allam elnoke, akkor csakhamar vmi hulladek lesz a polgi jelolt is.

Butapesti lipcsyknek meg ez sem kellett, kamugeri is pedofilnak latszik.

gyalogbaka 2020.02.14. 15:28:12

@wolves84lb:
brittek kicsit nagy mellénnyel mentek háborúzni, pedig egyszer már a yenkik, és a zuluk is elpicsázták őket. Ennek ellenére nagy volt az arcuk. Bennük volt a britt gőg, hogy majd lenyomnak mindenkit ahogy szokták. Flotta, meg vöröskabát, éllyen az uralkodó.
Csak aztán európában nem a bozótniggerek jöttek szembe, hanem a német császári csapatok, és a németek konkrétan meg is nyerték a háborút, csak a "bankárlobbi" nyomására beszálltak a ynkik is, mert a megfelelő születésűek nagyot vesztettek volna a britt vereségen a hadikötvények miatt, különben is, a brittek nekik ígérték palesztinát.
„Az I. Világháború 1914-ben kezdődött. Mi amerikaiak, Nagy Britannia, Franciaország és Oroszország alkottuk az egyik oldalt. A másik oldal volt Németország, Ausztria-Magyarország és Törökország.

„Az első két évben ellenfeleink megnyerték a háborút. A német tengeralattjárók meglepték a világot és elsüllyesztettek minden uszályt az Atlanti óceánon, amíg az angolok lőszer és élelmiszer nélkül várták az éhhalált.

„A francia hadsereg megtagadta a harcot. 600,000-en haltak Verdun védelmében Somme-nél. Az orosz hadak menekültek, az olasz had pedig összeomlott.

„Egyetlen ellenség sem volt német, vagy Ausztria-Magyarország területén és ekkor Németország békét ajánlott fel Angliának. Békeegyezmény tárgyalása után szaknyelven status quo ante basis. Ennek a jelentése: ’adjuk fel a háborút, és minden legyen úgy, mint volt.’

„1916-ban Anglia ezt komolyan elemezte, de más lehetősége nem volt, mint azt a méltányos német ajánlatot elfogadni, vagy folytatni a háborút, a végső kudarcig. Közben a német cionisták, akik a kelet-európai cionistákat képviselték az angol háborús tanácshoz fordultak.”

internetfigyelo.wordpress.com/2016/10/29/jo-ha-nem-feledjuk-benjamin-h-freedman-beszede-1961-washington-a-vilaghaboruk-eredete/

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2020.02.14. 15:42:45

Az a nép aki kiadja a kezéből a saját koronáját egy idegen népnek, családnak ne csodálkozzon, hogy akkor már csak egyfajta gyarmat lesz a saját otthonában. Mi ezt remekül megtettük Mátyás után. Ezután mélyrepülés.
A legnagyobb szerencsétlenség ami velünk megtörtént az a Habsburg család kezébe kerülés volt. Soha és semmikor nem néztek egyenrangúnak, de ha kellett pár birtokért remek talpnyaló nemességet hozhatott létre. A török irtás után szándékosan hozattak több ezer szerb, román, szlovén, tót családot, mondván kell a munkaerő. Le se szarták, hogy ezzel egy ország belső etnikumú rendjét verik szét, sőt még inkább jobban ki tudták használni az oszd meg és uralkodj elvét.
A legaljasabb szarzsák az a Ferenc Józsi volt aki a szabadságharcunkat csak orosz dragonyosokkal tudta leverni, majd a külpolitikai rossz helyzetük miatt köt velünk látszat egységet a kiegyezésnek nevezett alkalomkor. Ezután elsöpri útjából a modernebb gondolatokkal megáldott rokonokat és karöltve bevisz minket egy egyértelmű német - osztrák érdekeket képviselő háborúba.
Aki azt írta, hogy mi magyarok nagy örömmel támadtuk meg Szerbiát, hazudik. A teljes hadügyi vezetés osztrák kézen volt. Mit jelent ez? A besorozott kiskatonák magyarok, de a tisztek osztrákok. Lehet kérem kiabálni, hogy nem megyek harcolni, de akkor azt lelőtték. Nos ilyen módon voltunk mi belerángatva háborúba. Tudom, kellett volna megnyerni.....
Sikerült is a németeknek, de 2 hét a vége előtt valahogy Amerika aki addig német szimpatizáns volt "valahogyan" beszállt és ez eldöntött mindent. Igen, szerintem is győznie kellett volna a németeknek.
Ami a határaink módosítását érinti, azt csak gazdasági érdekek és pitiáner bosszú, hosszan tartó irigység határozta meg. Méghogy autó utak mentén kellene meghatározni egy határt?? Hát igen nézzük meg a térképet és sírhatunk rajta. Félreértés ne essék ez már sokáig így marad, talán örökre. A 42es határ megtartása talán enyhített volna valamit. A mai utódállamok pedig annyit sem adnak meg az ott élő magyaroknak amit mi anno az 1900as évek elején megadtunk nekik. Temetőt rabolni? Sírokon levakarni a régi magyar neveket? Átírni régi magyar családok neveit szlovákra, románra? Sorolhatnám éjfélig. A tény, hogy ezek a kis nemzetek egyszerűen túlnyerték magukat és állandóan bizonygatniuk kell nagyságukat, erejüket ilyen kisstílű, hitvány módon.
Orbán gyenge magyarkodása akkora lózung, hogy beszakad a mennyezet. A románokat csont nélkül beengedtük az EUba.... ???
Kitétel nélkül.... teccik érteni....? ennyit erről.
Egyáltalán csoda, hogy létezünk.

2020.02.14. 16:22:25

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
"Orbán gyenge magyarkodása akkora lózung, hogy beszakad a mennyezet. A románokat csont nélkül beengedtük az EUba.... ???
Kitétel nélkül.... teccik érteni....? ennyit erről."

Románia 2007 óta uniós tag, Orbán hogy jön ide ?

2020.02.14. 16:26:30

Egyébként a fegyveres beavatkozásra utoljára akkor lett volna lehetőség, mikor Erdélyben a Magyarellenes pogromok elkezdődtek.
A régi rend szét volt esve, az új alárendeltség meg még nem jött létre (NATO, EU).

morph on deer 2020.02.14. 17:20:29

@entrpnr:
“900-tól mondjuk 1830-ig, meg sem tudom őket számolni. Hát te?”

Kár, hogy én nem háborúkról beszéltem, hanem hódoltsági helyzetről.
Magyarul: melyik nép van hatalmi helyzetben a másik(ak) fölött. Ez lehet katonai erő, de túlnyomó gazdasági- vagy politikai fölény is. Innentől irreleváns, hogy ki háborúzott kivel, mivel a kérdés az alá- fölérendeltségi helyzet különféle nemzetiségű csoportok között.
Ha ilyen van, akkor az soha nem a kisebb vagy a gyengébb érdekei szerint kerül kialakításra, és innentől érvényes az, amit a függetlenségi törekvésekről mondtam.

Különösen azért kéne elgondolkozni mindezen, mivel épp mi vagyunk azok, akik állandóan a szabadságról meg a függetlenségről beszélünk, és ha valakinek, akkor nekünk igazán illene tudni, hogy ez mit is jelent, és hogy ez minden népnek, népcsoportnak egyformán fontos.

Gery87 2020.02.14. 17:23:15

@MAXVAL bircaman közíró:

Nem mondtam hogy felejteni kell, csak a helyén kezelni a dolgokat....az "antitrianonzmus" (nevezzük így) már nem azt kell hogy jelentse mint 80 éve....főleg hogy az akkori "mindentvissza" eleve halálra ítélt zsákutca volt, a gyakorlatban megvalósult nagyjából etnikai rendezés pedig súlyosan lekötelezte és függővé bábbá tette az országot a nagyhatalmak felé...
Mindkettőt el kel kerülni.

morph on deer 2020.02.14. 17:35:57

@inteligens elenzéki:
“ Románia 2007 óta uniós tag, Orbán hogy jön ide ?”

Magánrepülővel. Miért, mit gondoltál, biciklizni fog? Lóval csak Semlyén testvér közlekedik, a viktor csak a kis teherszállító járművével megy, vagy repül.
Egyelőre csak géppel...
A furgonjával pl Grácba jár, amikor kerülni akarja a feltűnést. Aztán vagy sikerül, vagy nem..:)))

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2020.02.14. 17:43:54

@Nincs közöttünk csicska: Azt nem értem, hogy miről "kussolnék", ha egyszer szerinted is igazat írtam.

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 19:23:00

@LvT: kit erdekel az igazgagod, kusolsz rolla annyi a lenyeg

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:28:15

@entrpnr: mi köze ennek a sok marhaságnak a kérdéshez, te fasz?! semmi. elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:30:11

@entrpnr: "A magyaroknál megvolt ez a "know-how", a tudás, hogyan kell egy multietnikus államot működtetni. "

ja, Trianon pont ezt igazolja! ja nem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:32:47

@entrpnr: a magyarok pár száz évig elnyomták a nemzetiségeket, de a középkorban ez általános volt, úgyis mindenkit elnyomtak. utána törökök, habsburgok jöttek, utána a 19. században a magyarok megint elnyomták a nemzetiségeket, akik ezúttal már a nemzetállamokat akarták, és ez vezetett Trianonhoz. a magyarok totál idióta képtelensége arra, hogy normálisan irányítsanak egy multi-nemzetiségű államot.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:34:45

@MAXVAL bircaman közíró: "Ma este lesz seggtánc a Soros-romkocsmában?"

érthető, hogy téged buzit ez érdekel, de rossz helyen érdeklődsz nálam.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:37:12

@entrpnr: "Szerintem az Árpád-kor egy jó példa erre, a horvátokkal való kvázi-perszonálunió szintén."

minimum 1848-tól máig látjuk, hogy mennyire elbaszták a magyarok ezt is. Jellasics is ellenünk jött, múlt héten is csörte volt.

elmebeteg idióták vagytok, hogy folyton pofán szarjátok magatokat.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:41:48

@inteligens elenzéki: 1000 éve a teljes birtokodat lenyúltad, úgyhogy kuss!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:43:11

@inteligens elenzéki: kártyacsatát kezdtél a szomszédokkal, elvesztetted a birtokod nagy részét, de te akartál birtokban kártyacsatázni, úgyhogy kuss!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:45:57

@inteligens elenzéki: "anno 2020-ban sokkal inkább volt magyar, mint szlovák"

Faszt. Meg egyébként miért beszélsz múlt időben a jelenről?! Magyarul tudsz-e, te kis hazaáruló selejt?!

entrpnr 2020.02.14. 19:46:31

@morph on deer:
Egyrészt én nem állítottam, hogy térjünk vissza egy az egyben az 1001. évi vagy mondjuk az 1350. évi állapotokhoz. Több féle módon tudnak nemzetek együttműködni, mi aztán tudhatjuk ezt: horvát bánság, magyar-lengyel perszonálunió, a Jagelló-kor, a Habsburgok állama. Máshonnan is vehetünk példákat: Lengyel-Litván Unió, vagy a fentebb hozott példáim. Mai, még folyamatban lévő projekt a V4, egy párhuzamos világban megvalósulhatott volna a Nagy-ausztriai Egyesült Államok.

Van többféle verzió, hogy melyik a legjobb, azt együtt kellene kitalálnunk, részben pedig az aktuális politikai helyzet alakítja.

Az alá-felérendeltséget nem teljesen értem, főleg az Árpád-kor viszonyaiban. Miben szenvedett hátrányt egy szláv (elő-szlovák) uraság, aki mondjuk Trencsénben élt? Vagy egy szlavóniai falun élő "gazdálkodó"? Mitől volt különb egy az ország közepén élő "igazi magyartól"?

Azt értem, hogy nem létezett független államuk, és nem csinálhattak saját külpolitikát mondjuk, de az államiságnak elég sok feltétele van, a romáknak miért nem volt soha saját állama? Egy közösség, hogy eljusson odáig, hogy életképes államot tudjon működtetni, ami képes megvédeni magát, ahhoz rengeteg munkára, belső fejlettségre van szükség. A szlovákság nem jutott el idáig, a Morva Fejedelemség létezett, de amikor a magyarok ellen vonultak, tudniuk kellett, hogy mivel járhat, ha veszítenek. És így azt lehet mondani, hogy az idő nem igazolta az államuk létjogosultságát.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.14. 19:50:52

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: "mi magyarok nagy örömmel támadtuk meg Szerbiát, hazudik. "

megszavazta a parlament, kis köcsög!

morph on deer 2020.02.14. 22:27:15

@entrpnr:
“ Az alá-felérendeltséget nem teljesen értem, főleg az Árpád-kor viszonyaiban.”

Hát az nem csoda, mivel nem is arról beszéltem. A téma Trianon, és az azt megelőző idők alá-fölérendeltségi viszonyai és az azokhoz való viszonyulás - szerintem - igenis számított.
Ugyanis, ha minden kisebbség teljesen elégedett lett volna a monarchiában betöltött szerepével, akkor a trianoni paktum nyilván soha nem valósul meg abban a formában, ahogy megtörtént.

Csakhogy ők függetlenedni akartak, mert nem gondolták úgy, hogy a magyar (K und K) fennhatóság az, amire mindig is vágytak.

Ezt azért nem hiszem, hogy annyira nehéz lehet megérteni... Vagy tévedek?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.15. 08:03:42

@morph on deer:

A nacionalizmus korában mindenki saját államot akart. A magyarok is. S a kisebb népek is. Enyi az egész.

Ha minden jogot megkaptak voltak a kisebbségek, az csak erősítette volna nacionalista vágyaikat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.15. 08:08:52

@entrpnr:

A magyarországi kisebbségeket az zavarta, hogy a hivatalos koncepció szerint mindenki magyar volt, s a magyar hivatalos nyelv szerepe egyre nőtt. Továbbá voltak gyakorlati okok is: egyesülni akartak nemzettestvéreikkel, ez elsősorban a szerbekre és a románokra volt igaz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.15. 08:14:03

@morph on deer:

A törökök sose törökösítettek a periférián. Ezt csak akkor kezdték meg, amikor az illető terület már nem volt határterület.

Mo-on is csak akkor indult volna meg a törökösítés, ha pl, sikerül a török támadás Bécs ellen.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.15. 17:09:20

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc és Belgium példa arra, hogy lehet máshogy is, de a hülye magyarok nem akarták. Ennek következménye Trianon.

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2020.02.15. 19:08:23

@Nincs közöttünk csicska: Már miért "kusolnék" én az igazságomról? Fentebb is leírtam az igazságomat, és te is igazat adtál nekem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 09:16:26

@MAXVAL bircaman közíró: tudjuk, hogy elmebeteg vagy, nem kell bizonygatni! mind Svájc, mind Belgium egy több nemzetiségű, több vallást egységesítő ország. nekik sikerült, ők nem voltak olyan hülyék, mint a magyarok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 09:52:14

@math0:

Svájcban egy nemzetiség van, a svájci (nem számítva a modern migránsokat). Belgium pedig de facto 2 ország.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:16:09

@MAXVAL bircaman közíró: tudjuk, hogy elmebeteg vagy, nem kell bizonygatni! mind Svájc, mind Belgium egy több nemzetiségű, több vallást egységesítő ország. nekik sikerült, ők nem voltak olyan hülyék, mint a magyarok.

entrpnr 2020.02.16. 10:16:48

@MAXVAL bircaman közíró:
"A magyarországi kisebbségeket az zavarta, hogy a hivatalos koncepció szerint mindenki magyar volt, s a magyar hivatalos nyelv szerepe egyre nőtt"

Ebben egyetértünk, részletek:
„Már az 1790-91-iki országgyűlési viták nyomán megjelennek azok az első cikkek, röpiratok, amelyeknek szerzői azt fejtegetik, hogy képtelenség bármiféle más „magyarhoni nemzet” léte; az egyetlen jó megoldás tehát, ha „kedves kenyeres földijeink” mihamarább maguk is magyarrá lesznek. Aranka György, az 1793-ban alakult Erdélyi Magyar Nyelvművelő Társaság vezetője a magyar nyelv türelmes terjesztését javasolja. Teleki László gróf - a tragikus sorsú ifjabb László gróf apja - maga is abból látszik kiindulni 1806-ban megjelent munkájában, hogy magyar nagylelkűség és nemzetiségi iparkodás együtt termi meg majd az egyénnek és államnak egyaránt kívánatos gyümölcsöt, az egy nemzetté összeolvadást; amint írja, a nemtiségekkel nyájasan kell bánni; a magyarosítás legjobb módszere pedig az, ha egyszerűen magyaroknak tekintjük őket.
A gömöri Cházár András, ki olyannyira szereti nyelvét, hogy azt szeretné, ha az angyalok is magyarul szólnának, már azt fejtegeti - ugyancsak 1806-ban -, hogy a nemzetiségi falvakban sürgősen el kell kezdeni a magyar nyelv oktatását, s a jó előmenetelűeket „reménylhető hivatalokkal” kell bíztatni, a resteket pedig „kizáratással, megvetéssel fenyegetni”.
1808-ban a konzervatív író-politikus, gróf Dessewffy József már világosan fogalmazza meg a XVIII. század végén kialakulni kezdett politikai nemzet-koncepciót. Naivitásában odáig megy, hogy ki is tűzi a célt: 25 év múlva ne legyen az országnak olyan lakosa, aki ne beszélne magyarul. De a magyar nyelvi mozgalom sajátos, kettős természetének - egyrészt nyelvi szabadságmozgalom, másrészt nyelvi imperializmus - tipikus példáját a pesti egyetem tanára, Fejér György szolgáltatja az Akadémia alapítását sürgető, 1809-ben írt dolgozatában. Igazi „ébresztő” módján kiált fel: „Uralkodó nemzet lévén, hová maradtunk? Nincs-e ideje, hogy felserkenjünk? Vajon miben különböztetjük meg uralkodó nyelvünket a jobbágy oláh, örmény, bosnyák s a többi nemzetektől?” Hiszen, mondja, ha „egyéb uralkodó nemzetektől” eltérően továbbra is nélkülözzük a nyelvművelő társaságot, úgy hamararosan a csehek sorsára jutunk, akiket ma már „csaknem gyertyával szükség keresni hazájokban.”

"Az 1833. évi magyar országgyűlésen Péchy Ferenc, Pest megye követe fejtegeti: „rusznyák s oláh nyelvre nem szükség a törvényt fordítani”, mert ezek „kevéssel különböznek a barmoktól”.

„Az 1806- és 1830-36-os esztendőkben magyarországi megyei előterjesztések és magyarosítási javaslatok, a magyar nyelv bevezetésére. Szlovák- és németlakta megyék s román és szerb lakosságú megyék hoznak határozatokat a nemzetiségek elmagyarosítására. Ezzel egyidejűleg a magyar középnemesség az osztrák udvarral folytat kemény harcot a magyar nyelvnek tett minden kis engedményért. A magyarosítási akciók ez időben kiterjeszkednek az ország gazdasági, kulturális, politikai, egyházi életére. Megvalósítják a megyék közti magyar nyelvű érintkezést, csak magyar nyelvű kérvényeket fogadnak el. Egyes megyék határozatot hoznak a céhekben a magyar nyelv használatára, s hogy aki nem tud magyarul, segéd se lehessen. Az óvodák mellett az iskolákban - elemi iskolákban főként - az oktatást magyarrá akarják tenni. Ez a magyarosító célok legkellemetlenebbje. Igyekeznek a nem magyar lakosságú községek közigazgatási nyelvét magyarrá tenni. Elrendelik, hogy a községek csak magyarul tudó jegyzőt alkalmazzanak. Az 1835. évi magyar országgyűlésen hallható az általános felfogás: „hogyha valaki a magyar kenyeret eszi, s a magyar fizetést vesz, tudjon magyarul.” Egyes megyékben magyarul tudó papokat követelnek, az anyakönyvek magyar vezetését, magyar nyelvű istentiszteleteket.”

Ez mind a korszellem hatása, amit kritikátlanul magáévá tett a nemesi-köznemesi elit - sajnos! De lényegében erről is szólt a bejegyzés, hogy el kell dobni a felvilágosodás-kori nemzetkoncepciót.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 10:19:19

@entrpnr:

Így igaz. Lám, még ahol sikeres is volt kezdetben a francia nemzetkoncepció, mára ott is etnizálódott mára. Az USA is jó példa erre, ma már hiába leszel amerikai állampolgár, a régi állampolgárok idegennek néznek rád.

entrpnr 2020.02.16. 10:24:13

@MAXVAL bircaman közíró:
"Továbbá voltak gyakorlati okok is: egyesülni akartak nemzettestvéreikkel, ez elsősorban a szerbekre és a románokra volt igaz."

Ezzel már kevésbé értek egyet. Szerintem nem fedi a valóságot, kb. annyira nem, mint "az évszázados magyar elnyomás" gondolata. Ahogy én látom, már jó korán megszületett Erdélynek a román fejedelemségekkel való egyesítés gondolata, de nem volt többségi álláspont. Talán pár évig lehet, hogy nagyon népszerű volt, de inkább volt hivatkozási alap, legitimáció, mint valós társadalmi igény.

Miért akartak volna a jobblétben élő erdélyi románok a szegényebb Valachiával és Moldvával egyesülni? A gyulafehérvári román nagygyűlés se arról szólt, hogy mindenki hú de lelkes lett volna, ez sokkal inkább volt egy felülről irányított dolog.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:29:07

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

entrpnr 2020.02.16. 10:29:31

@MAXVAL bircaman közíró:
Az egyesülés utáni hangulatot pedig ez a részlet jellemzi:
"A határozatokból látszott, hogy az erdélyi román vezetők bizonyosra vették: döntő szavuk lesz az ország vezetésében. Nem gondoltak arra, hogy az egyesülés után Bukarest veszi át a kizárólagos parancsszót, s nekik az új állam berendezkedésében semmi szerepük nem lesz. Az átmeneti időben szerveztek Nagyszebenben egy Kormányzó Tanácsot Erdély ügyeinek ideiglenes intézésére; amikor a párizsi konferencia Erdélyt végleg Romániának ítélte, a bukaresti kormány e tanácsot tüstént felszámolta, kézbe vette az uralmat; Erdély nem kapott különállást, az erdélyi nemzetek saját közigazgatásáról, szabadságáról szóló gyulafehérvári határozatok feledésbe mentek. A bukaresti kormány abba se kívánt belenyugodni, hogy az országba bekebelezett 5 milliónyi nem román lakos kisebbségi jogainak biztosítására vállalja a békekongresszus által megszabott nemzetközi garanciát."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 10:30:22

@entrpnr:

Mert a nemzeti szempont felülírja a gazdaságit.

Logikád alapján, semmi ok a magyar 1848-ra, hiszen Ausztriában magasabb volt az életszínvonal.

Vagy mai példa: az izraeli arabok sokkal jobban élnek, mint a jordániai, egyiptomi, stb. arabok, s mégse Izrael-pártiak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 10:32:25

@math0:

Igen, a svájci nép többnyelvű, ki állított mást.

De ha már láttál élő svájcit, mondd el neki a marhaságodat, pl. ,mond azt egy németajkú svájcinak, hogy ő német. Az illető ki fog javítani, hogy nem, ő nem német.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:39:41

@MAXVAL bircaman közíró:

"Although the modern state of Switzerland originated in 1848, the period of romantic nationalism, it is not a nation-state, and the Swiss are not usually considered to form a single ethnic group, but a confederacy (Eidgenossenschaft) or Willensnation ("nation of will", "nation by choice", that is, a consociational state), a term coined in conscious contrast to "nation" in the conventionally linguistic or ethnic sense of the term."

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_people

nem néztél utána, te kis elmebeteg, és hasból kamuzol.

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:46:58

@MAXVAL bircaman közíró:
"Die Schweiz – ein multinationaler Sonderfall"

Svájc, egy többnemzetiségű kivétel

euro-ethnien.blogspot.com/2015/03/die-schweiz-ein-multinationaler.html

"Volksgruppen" = "népcsoportok" ott van a több, mint egymilliós svájci francia és svájci német NÉPCSOPORT

legacy.joshuaproject.net/international/de/countries.php?rog3=SZ
az a baj, tudod, kis elmebeteg, hogy Svájc hivatalos nyelveiből kettőt beszélek, azaz ki tudok neked keresni francia és német oldalakat, amelyek a több nemzetiségről, etnikumról beszélnek. te meg egy idióta kis barom vagy, aki nem tud semmit. ezért vagy náci, mert egy sötét, tudatlan elmebeteg vagy, aki pont nem néz utána dolgoknak, hanem hasból kamuzik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 10:48:29

@MAXVAL bircaman közíró: "Although the modern state of Switzerland originated in 1848, the period of romantic nationalism, it is not a nation-state, and the Swiss are not usually considered to form a single ethnic group, but a confederacy (Eidgenossenschaft) or Willensnation ("nation of will", "nation by choice", that is, a consociational state), a term coined in conscious contrast to "nation" in the conventionally linguistic or ethnic sense of the term."

azaz "a svájciakat általában NEM tekintik egy etnikai csoportnak"

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_people

nem néztél utána, te kis elmebeteg, és hasból kamuzol.

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

entrpnr 2020.02.16. 10:59:07

@MAXVAL bircaman közíró:
"Logikád alapján, semmi ok a magyar 1848-ra, hiszen Ausztriában magasabb volt az életszínvonal."
Bocs, ezt nem értem.

"az izraeli arabok ... mégse Izrael-pártiak."
Pedig vannak ilyenek, azt nem tudom milyen arányban, de vannak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 11:00:33

@MAXVAL bircaman közíró: " Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 11:01:41

@MAXVAL bircaman közíró: " Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

entrpnr 2020.02.16. 11:09:49

@math0:
Figyi, egyrészt, szerintem lehet ennél kulturáltabban is vitatkozni.
Másrészt sok igazság van abban, hogy a magyarok Svájc vagy Belgium példájára is tekinthettek volna, de azért Trianonnak messze nem csak belső okai voltak, annak ellenére, hogy én azokat emeltem ki a bejegyzésben/kommentekben. Ha nincs I. világháború, nincs a proto-globalista Wilson a pontjaival, nincs a "Nagy-Román állameszme", nincsenek a Habsburgok balkáni ambíciói, a németek militarizmusa, nincs marxizmus stb. stb. akkor tuti, hogy nem lett volna semmi ilyen országcsonkítás. Szóval példálózhatsz Svájccal, messze nem ugyanolyanok a körülmények. Legyünk igazságosak.

entrpnr 2020.02.16. 11:42:06

@MAXVAL bircaman közíró:
Találtam egy videót a témában, ez nyilván nem reprezentatív, de a megszólaltatott izraeli arabok többsége szerint nincs számukra jelentős különbség az Izrael és a környező arab országok között. Az első megszólaló különösen érdekes, amit mond (Lucian Boia élhet át hasonlót).
www.youtube.com/watch?v=d5pXWPJAbbM

entrpnr 2020.02.16. 11:45:13

@entrpnr:
Valószínűleg ha időseket is megkérdezett volna, más lenne az arány, de jelezni akartam, hogy van azért ellenpélda.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 12:40:33

@math0:

Te maradj inkább a pedofilkedésnél és a trágárkodásnál, ahhoz értesz nagyon. A filozófia, a történelem, a politika, a földrajz, a jog elérhetetlen magasságban van hülye fejed számára.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:07:22

@MAXVAL bircaman közíró: te csak ahhoz értesz, hogy hasból hazudsz, másoknak mondod, hogy nézzenek utána, de te nem nézel utána a dolgoknak. amikor hivatkozásokkal szembesítelek, akkor meg onnan nincs tovább. mert egy pszichopata elmebeteg vagy. mindjárt jön a seggtánc üzemmód.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:09:01

@MAXVAL bircaman közíró: hát ez az, te kis elmebeteg pszichopata, honnan is lenne neked fingod Svájcról és Belgiumról, ha egyik ország egyik nyelvén se beszélsz?! de hasból hazudni, ugatni a hazugságokat, azt tudsz, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:09:59

@MAXVAL bircaman közíró:
"Although the modern state of Switzerland originated in 1848, the period of romantic nationalism, it is not a nation-state, and the Swiss are not usually considered to form a single ethnic group, but a confederacy (Eidgenossenschaft) or Willensnation ("nation of will", "nation by choice", that is, a consociational state), a term coined in conscious contrast to "nation" in the conventionally linguistic or ethnic sense of the term."

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_people

nem néztél utána, te kis elmebeteg, és hasból kamuzol.

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:12:03

@MAXVAL bircaman közíró: "Die Schweiz – ein multinationaler Sonderfall"

Svájc, egy többnemzetiségű kivétel

euro-ethnien.blogspot.com/2015/03/die-schweiz-ein-multinationaler.html

"Volksgruppen" = "népcsoportok" ott van a több, mint egymilliós svájci francia és svájci német NÉPCSOPORT

legacy.joshuaproject.net/international/de/countries.php?rog3=SZ
az a baj, tudod, kis elmebeteg, hogy Svájc hivatalos nyelveiből kettőt beszélek, azaz ki tudok neked keresni francia és német oldalakat, amelyek a több nemzetiségről, etnikumról beszélnek. te meg egy idióta kis barom vagy, aki nem tud semmit. ezért vagy náci, mert egy sötét, tudatlan elmebeteg vagy, aki pont nem néz utána dolgoknak, hanem hasból kamuzik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:13:13

@MAXVAL bircaman közíró: Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:14:06

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 18:19:01

@entrpnr:

"lehet ennél kulturáltabban is vitatkozni."

bircával? nem. mint látod, belinkelek neki féltucat hivatkozást, ez őt nem zavaja abban, hogy az asztalra szarjon. azonkívül az, hogy birca elmebeteg nem sértegetés, hanem a valóság, ő maga vallotta be.

"Trianonnak messze nem csak belső okai voltak, annak ellenére, hogy én azokat emeltem ki a bejegyzésben/kommentekben. Ha nincs I. világháború, nincs a proto-globalista Wilson a pontjaival, nincs a "Nagy-Román állameszme", nincsenek a Habsburgok balkáni ambíciói, a németek militarizmusa, nincs marxizmus stb. stb. akkor tuti, hogy nem lett volna semmi ilyen országcsonkítás. "

1) a történészek nézete ezzel szemben az, hogy a Habsburg Birodalom, és Nagymagyarország is mindenképpen szétesett volna. Pontosan azért, mert a 19-20. században a magyarok elnyomták a nemzetiségeket. a szomszédok is ezért is akartak önállósodni, egyesülni.

24.hu/elet-stilus/2010/06/04/trianon_nelkul_is_vege_lett/

www.valaszonline.hu/2020/01/02/trianon-100-jeszenszky-essze-revesz-reflexio/
2) az I VH.-t mi robbantottuk ki, tehát ennek is okai a magyarok is. ez nem egy tőlünk független ok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 18:54:03

@math0:

Nem szükséges egy ország nyelvén tudni, ahhoz hogy az ember simerje azt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 18:57:37

@math0:

Két darab svájci kollégám is van. Az egyik németajkú, a másik német-francia ajkú (németajkú apa, franciaajkú anya). Egyik se erősíti meg marhaságaidat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.16. 18:58:33

@math0:

Jogilag 1 ország, de facto 2. Gyakorlatilag semmi se dől el szövetségi szinten.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:08:56

@MAXVAL bircaman közíró: no lám, ahogy megjósoltam, a Fideszes droid kiakadt az érvektől, és seggtánc üzemmódba váltott.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:09:50

@MAXVAL bircaman közíró: Belgium pedig de facto 2 ország."

flamand nyelven:

"België is e stoat die bestoat uut drie gemêenschappn en drie gewestn."

azaz "Belgium egy állam, amely három közösségből áll".

vls.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

"La Belgique, en forme longue le royaume de Belgiqued, est un pays d’Europe de l'Ouest, "

azaz: "Belgium, azaz a belga királyság EGY ország Nyugat-Európában"

fr.wikipedia.org/wiki/Belgique

"België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land"

ugyanez hollandul.

nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:10:22

@MAXVAL bircaman közíró: Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:12:43

@MAXVAL bircaman közíró: az, hogy mit álmodtál, hogy hány francia vagy német svájci van a gumiszobádban az nem érv.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:13:33

@MAXVAL bircaman közíró: én utánanéztem, te nem néztél utána, te pszichopata, elmebeteg selejt!

Svájc. oldaldoboz:

"Composition ethnique
Allemand 65 %
Français 18 %
Italiens 10 %
Romanches 1 %
Autres 6 %"

"ethnique" = "etnikai"

tehát Svájcban német, frania, olasz, romancs, és egyéb etnikumok, nemzetiségek vannak.

fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mographie_de_la_Suisse#R%C3%A9partition_selon_la_nationalit%C3%A9

ha megnézed, akkor a nyelvi és etnikai összetételben még kis különbségek is vannak, tehát a francia wikipédia szerint a francia nemzetiség nem ugyanaz, mint a francia anyanyelv.

de hozhatod a "svájci wikipédiát", hogy cáfold a dolgot!:)

aztán most már kuss, ne reklámozd, hogy milyen dilibogyó vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:14:30

@MAXVAL bircaman közíró: te nem ismered ezt a két országot, az, hogy még a nyelvüket sem ismered, ezt megerősíti.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:15:02

@MAXVAL bircaman közíró: hát ez az, te kis elmebeteg pszichopata, honnan is lenne neked fingod Svájcról és Belgiumról, ha egyik ország egyik nyelvén se beszélsz?! de hasból hazudni, ugatni a hazugságokat, azt tudsz, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 19:16:38

@MAXVAL bircaman közíró: én utánanéztem Svájcnak, te nem.

"Die Schweiz – ein multinationaler Sonderfall"

Svájc, egy többnemzetiségű kivétel

euro-ethnien.blogspot.com/2015/03/die-schweiz-ein-multinationaler.html

"Volksgruppen" = "népcsoportok" ott van a több, mint egymilliós svájci francia és svájci német NÉPCSOPORT

legacy.joshuaproject.net/international/de/countries.php?rog3=SZ
az a baj, tudod, kis elmebeteg, hogy Svájc hivatalos nyelveiből kettőt beszélek, azaz ki tudok neked keresni francia és német oldalakat, amelyek a több nemzetiségről, etnikumról beszélnek. te meg egy idióta kis barom vagy, aki nem tud semmit. ezért vagy náci, mert egy sötét, tudatlan elmebeteg vagy, aki pont nem néz utána dolgoknak, hanem hasból kamuzik.

Gery87 2020.02.16. 21:01:06

@math0:

"a magyarok totál idióta képtelensége arra, hogy normálisan irányítsanak egy multi-nemzetiségű államot. "

50%-nyi kisebbséggel egyik akkor nemzet sem tudott volna mit kezdeni!
Lásd görög-török lakosságcsere....cári Oroszország...A németek lenygel ellenessége...stb.
És ezekben többségében kevesebb volt a nemzetiség!
vagy a britek az Írekkel szemben...

A fő probléma hogy a ksiebbség nem akar már az adott államban élni...a többség pedig nem akar lemondani az állam kizárólagos vezetésének és identitásának jogáról!!!!
A német állam németként határozza meg magát....leszarva hogy lengyelek és szorbok stb élnek még ott...az oroszok szintán orosz birodalmat akarnak nem multikultit....stb.
Európában az alapállás az hogy a többség szerint a kisebbség fogja be a pofáját és asszimilálódjon békésen vagy erőszakkal lesz asszimilálva, oder húzzon el...

Még az USA vagy az angolszász domíniumok sem voltak multikulti!
Települj be, legyél keresztény, beszélj angolul, légy jenki, ausztrál, kanadai stb.....ez pár generáció alatt le is zajlott...ha nem így lenne ma egy német, angol, ír, mexikói vegyes identitású államok lennének ...de hát nem azok!

Gery87 2020.02.16. 21:03:12

@math0:

Fingod nincs ennek előzményeiről.....8ami a török hódoltsággal kezdődött) maradjunk annyiban.....Jellasics idejében már rég elfordult a horvát elit a magyar államtól....

Gery87 2020.02.16. 21:04:44

@inteligens elenzéki:

Pozsony ma szlovák, ezt ény....

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 21:07:09

@MAXVAL bircaman közíró: persze, kis bolgár elmebeteg, mindenki hülye, az egész német és francia wikipédia, csak te tudod a bolgár diliházból az igazságot! ilyenek a náci selejtek, mint te. azért vagy náci, mert elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.16. 21:13:35

@Gery87: neked fingod nincs semmiről. Jellasics idején Horvátország elfordult a magyar államtól,így van. mert a magyarok gecik voltak velük. már akkor sem volt kifizetődő az a geciség, ami Orbán politikája is.

acta.bibl.u-szeged.hu/7252/1/juridpol_066_fasc_010_001-038.pdf

Gery87 2020.02.16. 21:15:22

@math0:

Egyik sem jó példa....
Svájc eleve több nyelv de egy nemzet....máshogy is alakult ki, más az identitás alapja!
Itt sose volt ilyesmi.
A lakosság többsége 500 évig magyar volt, a magyarok hozták létre az államot, és ez adta az ország identitását is! Jól mutatja ezt hogy nemesség, tehát az elit is magyar tudatú volt....ez nem puszta államnemzeti identitás volt, hanem a magyar népből, a honfoglalásból, meg a hun eredetmítoszból levezetett és addig visszanyúló dolog! Aki idegen származású volt, az is ebbe asszimilálódott!
A nemzeti ébredés korára tehát egyértelmű volt, hogy a nemesség a maygarokra fogja alapozni az államot, immáron nyelvi alapokon is a korszellemnek megfelelő nacionalista módon!

A belga példa megint nem jó, mivel ott előbb volt az állam s aztán arra lett a belga identitás....

www.grotius.hu/doc/pub/IMLQOC/2014-08-19_szucs_anita_belgitude-avagy-letezik-e-belga-nemzeti-identitas.pdf

Gery87 2020.02.16. 21:17:18

@math0:

Nem is mondtam mást öreg!
Csak annyit hogy már a XVI.sz-ban elindultak azok a folyamatok amik a horvátokat elfordították a magyar államtól!
Tehát nem a magyar nacionalizmus okozta!
Hanem regionális eltérések és ellenérdekek még a feudalizmus korából!

Gery87 2020.02.16. 21:19:09

@math0:

"Svájc, mind Belgium egy több nemzetiségű, több vallást egységesítő ország. nekik sikerült, ők nem voltak olyan hülyék, mint a magyarok. "

teljesen más esetek más lehetőségek és okok....ne keverjük ide.
K-európában senkinek se sikerült multikulti államot tartósan létrehoznia.

entrpnr 2020.02.17. 10:59:47

@math0:
Jeszenszky Géza? Politikatörténeti Intézet, Csunderlik Péter? Mint a történészszakma kiválóságai? Mint, akikről példát lehetne venni Magyarország és Közép-Európa iránti elkötelezettségből?
Háhh, köszi! :))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 19:52:14

@Gery87: . Az oldalad azzal kezdődik, hogy"Romands" redirects here". Na most a svájci németek kurvára nem romandok, szóval ennyit erről.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 19:53:34

@Gery87: sehol egy érv. Lehet, hogy a kelet-európaiak hülyék?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:08:43

@Gery87: hogy a faszomban lenne a svájci eleve egy nemzet, te idióta? 1300 körül kantonok szövetséget kötöttek, egyébként többet is, amibe ki-be léptek különféle kantonok. Hogy a faszodba lett volna ez eleveegy nemzet, te elmebeteg?

A szövetséget nem nevezték svájcnak, a szövetségre a Svájc elnevezés sokkal később ragadt rá az egyik kanton neve alapján.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:10:08

@Gery87: "A belga példa megint nem jó, mivel ott előbb volt az állam s aztán arra lett a belga identitás...."

Pont ezért jó a példa, te kis elmebeteg!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:13:11

@Gery87: "a többség pedig nem akar lemondani az állam kizárólagos vezetésének és identitásának jogáról!!!!"

Hoztam rá két ellenpékdát. Persze a hülyék nem akarnak lemondani mások elnyomásáról, de akkor megérdemlik Trianont!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.17. 20:18:30

@entrpnr: Révész Tamást kifelejtetted. Értem, szerinted minden történész hülye, csak te, a kis Niemand vagy helikopter, és amilyen hülye vagy, ezt érvnek hiszed.

Gery87 2020.02.18. 15:17:59

@math0:

német, francia, olasz és rétoromán myelvekről van szó...nem tudom mit nem értesz.

"hogy a faszomban lenne a svájci eleve egy nemzet, te idióta? 1300 körül kantonok szövetséget kötöttek, egyébként többet is, amibe ki-be léptek különféle kantonok. Hogy a faszodba lett volna ez eleveegy nemzet, te elmebeteg?"

Elmebeteg a jó édes kurva anyád az...
Na helyben vagyunk, most hogy lebasztuk egymást

Svájci nem egy kultúrnemzet, sokkal inkább "politkai nemzet".
többnyelvű, de nem többnemzetiségű....

real.mtak.hu/38463/1/Horcher_Lajtai_Mester_Kis_PDF_u.pdf

"akadnak olyan nemzeti identitások, melyekhez nem rendelhető hoz-zá triviálisan egyetlen anyanyelv (például a svájci). "

".... a svájci identitás....egyik esetben sem implicit regionális, sokkal inkább explicit nemzeti identitásról van szó, melyet Svájc esetében egy markáns politikai kultúra hordoz, kiegészítve egy többnyelvűország tapasztalataival, "

Svájci nemzet létezik, törődj bele.....nem tudom minek hőzöngesz mikor nincs igazad...

"Pont ezért jó a példa, te kis elmebeteg! "

Nem jó példa seggfej, mert a magyar állam a nemzeti ébredés előtt már 900 éve megvolt és volt egy magyar gyökerű identitása!

"Hoztam rá két ellenpékdát. Persze a hülyék nem akarnak lemondani mások elnyomásáról, de akkor megérdemlik Trianont! "

Elbaszták, de utólag hőzöngeni ezen fasság.
Senki nem tett akkor nagy engedményeket a kisebbségeknek. Ilyen volt a korszellem...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.20. 13:30:34

@Gery87:

1) Az, hogy a svájciaknak ma van-e nemzeti identitása, az vitatható. Én francia oldalt idéztem, de ezzel szemben 3 szánalmas magyart idézel, akiknek a tanulmánya eléggé határozatlan.

2) Az, hogy ez a svájci identitás eleve nem lehetett, az viszont kurvára biztos, ugyanis nem lehetett közös politikai, történelmi emlékezet addig, amig Svájc, mint olyan nem élet túl pár századot, és fel nem gyülemlett ilyen közös emlékezet. Tehát ELEVE biztos, hogy kurvára nem volt ilyen. Ha pedig eleve nem volt, akkor kialakult, és akkor a kérdés szempontjából megint ott vagyunk, hogy a svájciak megcsinálták azt, amit a magyarok elbasztak.

"utólag hőzöngeni ezen fasság."

Ennél sokkal nagyobb faszság utólag trianonozni. Aki 100 év után is sír, mert elbasztuk, az legalább a tanulságot helyesen vonja le!

"a magyar állam a nemzeti ébredés előtt már 900 éve megvolt és volt egy magyar gyökerű identitása!"

Svájc is megvolt a nemzeti identitás kialakulása előtt, ha ilyen egyáltalán kialakult, és nem, a középkorban a magyar nemzet, mint olyan, a nemesekre, azaz a magyarul beszélő lakosság 2 százalékára korlátozódott.

"A fent vázoltakhoz hasonlóan a magyar nemzet fogalmán is egészen mást értettek a középkorban, mint korunkban. A “magyar nemzet” (natio Hungarica) korabeli eszméjén csak a nemeseket értették, ők alkották azt a politikai közösséget, melynek tagjai csak szabad, fegyverforgató, földtulajdonnal rendelkező személyek lehettek – e fogalomba természetesen beleértették a papságot is."

tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-tortenete-476-1492/a-kozepkori-magyar-tarsadalom/a-kozepkori-nemzetfogalom

Bazdmeg, faszfejkém, ha már iskolaszökevény vagy, akkor ne reklámozd! Egy selejtes, idióta, sötét barom vagy.

Gery87 2020.02.20. 15:12:07

"Az, hogy a svájciaknak ma van-e nemzeti identitása, az vitatható. Én francia oldalt idéztem, de ezzel szemben 3 szánalmas magyart idézel, akiknek a tanulmánya eléggé határozatlan."

Nem fogom miattad feltúrni a netet...ha lenne benned némi önkritika, akkor magadtól is utánanéztél volna már hogy esetleg nem úgy van ahogy gondolod, de hát csak idiótázni tudtál....

"Az, hogy ez a svájci identitás eleve nem lehetett, az viszont kurvára biztos, ugyanis nem lehetett közös politikai, történelmi emlékezet addig, amig Svájc, mint olyan nem élet túl pár századot, és fel nem gyülemlett ilyen közös emlékezet. "

Ezt nem tagadta senki!
nyilván amerikai meg ausztrál identitás sem volt az első pillanattól kezdve...

"a svájciak megcsinálták azt, amit a magyarok elbasztak."

Két teljesen külön történelmi fejlődés és lehetőségek....nem hinném hogy értelmes lenne ezzel példálózni!
Eleve nem úgy indult az egész hogy az alpesi németek rájöttek hogy "jó lenne nem németnek lenni és inkább soknyelvű identitást csinálni másokkal"....ez abszurd...
Szóval a magyar helyzetre irreleváns az egész...

"Ennél sokkal nagyobb faszság utólag trianonozni. Aki 100 év után is sír, mert elbasztuk, az legalább a tanulságot helyesen vonja le!"

ja...

"Svájc is megvolt a nemzeti identitás kialakulása előtt, ha ilyen egyáltalán kialakult, és nem, a középkorban a magyar nemzet, mint olyan, a nemesekre, azaz a magyarul beszélő lakosság 2 százalékára korlátozódott."

Svájcban 500 éve is éltek emberek akinek nyilván volt vmi identitásuk.....ahogy nálunk is volt már akkor magyar, horvát és pl szász identitás....náluk úgy alakult hogy nem a nyelv és az etnikai csoportok lettek t a nemzeti identitás alapjai, nálunk meg igen...

" a középkorban a magyar nemzet, mint olyan, a nemesekre, azaz a magyarul beszélő lakosság 2 százalékára korlátozódott."

A "nemzet" akkor politikai fogalom volt....társadalmi státusz, rang....a fogalmat a nemzeti ébredés kora alakította át, terjesztette ki az alsóbb néprétegekre is nyelvi vagy terültei vagy egyéb alapokon!

DE! Ettől még "magyar nép" létezett ahogy magyar identitás is.....ez egy népszerű tévhit hogy nem volt "Petőfiék előtt" magyar identitás.....egy fasság....félreértelmezik rendre ezt...

"Az etnikai közösségtudat - vagyis az, hogy egy ember melyik néphez tartozónak érzi magát - már a legrégibb társadalmakban megjelent. Egy-egy népcsoport mindig megkülönböztette magát a más nyelven beszélő, más hitet valló, más szokásokat követő népektől. Ennek azonban az újkor előtt semmi köze nem volt a politikai közösség fogalmához."

Linkelsz vmit aztán kurvára ellentmondasz magadnak vele, mert képtelen vagy értelmezni, csak azt veszed ki belőle ami neked tetszik.....gratulálok.

"Bazdmeg, faszfejkém, ha már iskolaszökevény vagy, akkor ne reklámozd! Egy selejtes, idióta, sötét barom vagy. "

Ismét a te kurva anyádat...
süti beállítások módosítása