Touché!

Touché!

Budapest és a vidék

2019. október 14. - entrpnr

Az önkormányzati választás kapcsán érdemes megnézni az eredményt egy speciális nézőpontból is. Sőt, általában a világban a választási eredményeket megnézni bal-jobb (nagyvárosok-vidék) viszonylatban.

Az ismert narratíva szerint a városi-urbánus szavazók - akik inkább balra, a liberálisokra szavaznak - intelligensebbek, felvilágosultabbak, de leginkább jobban tájékozottabbak vidéken élő társaiknál, akiket szinte mindig lenéznek: provinciális, tájékozatlan bunkónak vagy a hatalom által megvásárolt pórnépnek tekintenek - ők azok, akik inkább a konzervatív oldalra voksolnak. A valóság körülbelül ennek az ellenkezője. 

Most csak egyetlen szemszögből, az anyagi helyzet és az adózás szempontjából nézzük meg a két társadalmi réteget. A Budapesten élő emberek átlagkeresete nettó 300 ezer forint körül van, vidéken ez az összeg 240 ezer forint.

Lehet, hogy nem eléggé közismert, de elérhető az információ, hogy az országban működő minden ellenzéki párt progresszív, többkulcsos adót szeretne bevezetni. Az új budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely a kampányban beszélt egy lehetséges ingatlanadóról, ami "a felső 1 százalék hozzájárulása a közösség céljaihoz."

A helyzet ez alapján számomra nem az, hogy a vidék visszahúzza a fővárost, akadályozza a fejlődést, hanem ellenkezőleg: a vidéki, kisebb keresetű emberek védik a fővárosi/nagyvárosi tájékozatlan(?) (vagy megvezetett?) embereket és azok anyagi helyzetét. Óvják az egykulcsos adótörvényeket, ami mindenkit igazságosan, a munkájával arányos mértékben terhel meg. 

Ennek fényében elég szomorú látni a fővárosi, leginkább a budai eredményeket.

Persze az adótörvények nem az egyetlen és legfontosabb szempont egy politikai választásnál, de nem is az utolsó. Ha már a demokráciának az az értelme, hogy lehetőséget ad mindenkinek, hogy az *érdekei* szerint döntsön.

Azért jó talán mégis ez a szempont, mert jól mutatja ezt az égbekiáltó ellentmondást és a baloldali-liberális politika önfelszámoló-önpusztító jellegét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://touche.blog.hu/api/trackback/id/tr115222264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása