Touché!

Touché!

Változás

2019. szeptember 04. - entrpnr

Van a Churchillnek tulajdonított szólás az ember meggyőződésének időbeli változásáról:

Ha egy ember 20 éves korában nem liberális (köztársaságpárti / szocialista), akkor nincs szíve, ha viszont 30 fölött még mindig az, akkor egy hülye.

Roger Scruton egy hasonló gondolatmenetet fogalmazott meg - vélhetően a saját élete alapján.
(Mivel nem találtam meg az idézet helyét, emlékezetből írom):

Az ember gyerekkorában a szülei hatására még jobboldaliként gondolkodik, aztán ahogy kezd felnőni és gondolkodni, baloldalivá válik. Később, ahogy teljesen felnő és több tapasztalat éri, elkezd jobban belelátni a dolgok működésébe, úgy újra jobboldalivá válik.

Könnyen találhatunk még példákat a közelmúltból, de a jelenből is: Orbán Viktor Magyarországról egy jó példa. A "fiatal (liberális) demokratából" kereszténydemokrata miniszterelnök. Amerikában Ronald Reagan: a Rooseveltet személyes hősének tartó "hollywoodi demokratából" lett markánsan konzervatív amerikai elnök. Keleten Putyin, a liberális "Otthonunk - Oroszország" pártból indulva vált húsz év elteltével (a nyugati főáramú média szótára szerint) "szélsőjobboldali diktátorrá".

Gyakran hallani ezekkel a személyekkel szemben olyan kritikákat, vádaskodásokat, hogy ők elvtelenek, köpönyegforgatók, a pénzért/hatalomért mondanak és tesznek most mást mint X évvel ezelőtt. Kérdezem ezektől a vádlóktól: létezik olyan ember, aki fiatalkorában már tökéletes látja a dolgokat, érti a világot és mindig tudja mit kell tenni, mi a helyes? Erősen kétlem. Sőt, gyerekként (magamból kiindulva tudom, hogy) az ember készpénzek veszi az iskolában tanultakat és egyébként majdnem mindent, amit a szüleitől/idősebbektől hall, legyen az igaz vagy hamis. A kultúra, a szocializációs minták, az oktatás, a média és egyszerűen a világ folyása beállítja az embert egy pályára, amin könnyen azt gondolhatja, hogy pontosan tudja mi a helyes és mi nem, de valójában téved. Amíg aztán nem találkozik a valósággal: saját életében és/vagy valamilyen közössége életében és szembesül egy feszültséggel önmagában.
Ekkor viszont már muszáj változtatni, újraértékelni, megújítani a gondolkodásmódot, ha úgy tetszik megtérni vagyis megfordulni.

A fentebb említett személyek, akik ezt megtették, úgy gondolom helyesen tették. Jó lenne ezt minél többünknek megtenni. Remélem, ez az oldal is segítség tud lenni a valóság megismerésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://touche.blog.hu/api/trackback/id/tr10015039670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása